成日話 Data science 好重乜數學定 Cs ,冇咩 mphil /phd 就做唔到,其實真係咁咩?

120 回覆
49 Like 23 Dislike
That's close to ML then
絲打介意嘛?都想了解下人哋經歷
我都讀緊書轉行 都24歲啦
最弊冇工作經驗仲要轉行
grad左都26 啦 需要轉it 但好冇安全感
btw俄羅斯嗰邊it好唔好pay?
易唔易揾工?要識俄文?物價又如何?
多問題但想了解下 thanksss
我今年27 做工程
想讀FinTech master(有offer) 轉行
有時唔諗咁多
其實唔關事,如果你去外國係冇乜人理,degree 重要啲
我唔係俄羅斯,係西歐某國 IT 好 pay, 易家唔易搵工, 要識當地語言, 物價唔出去食平過香港
如果你 ug engine 咁 Fintech, Finmaths 係幾啱你,打算轉咩
都係,原本打算係荷蘭做 Financial maths 嘅 但天意弄人意外入咗 data science 呢行先轉 stat
想trading related 既 position
自己有研究開trading strategies
諗起有次 in trading firm 嘅 quant 炒咗粉...
2 次 sorry
我都in過quant position
個時programming test睇錯題目 整左個錯既function
宜加我freelance 接啲strategy research 黎做
最近玩緊Bitcoin
it都唔易揾工 仲要西歐 咁我咪含撚
過咗疫情先,呢段時間拎黎進修
有 MPhil / PhD 都做唔到,除非你 undergrad 已經做緊 machine learning。Big tech 最講求血統純正,本科揀唔啱冇情講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞