成日話 Data science 好重乜數學定 Cs ,冇咩 mphil /phd 就做唔到,其實真係咁咩?

120 回覆
49 Like 23 Dislike
樓主正職做緊你口中講既香港DS?
老細本身做applied micro,佢自己係出面接data science 嘅job
marketing 嗰啲? Applied micro 真係有啲用既, 係 discrete choice modeling 同埋 demand modeling
以為你講緊好 overall 既傳統 econometrics
巴打幾多歲 唔怕讀返書有心無力?
DS 個 term 已經玩爛哂 就算係美國 facebook, 至少一半 data scientist = data analyst, 日常只係用 spreadsheet 同 sql,但係個個 150k up
幾多年經驗?
香港ds master 港大master of data science點都係1st choice吧
*絲 係咪要問本絲打幾多歲
用 spreadsheet
呢啲 management trainee 都識啦
其實香港啲所謂data science 不過做data analyst, build 下model 畫下graph, 當俾marketing 或其他部門做參考。

但外國做得好果啲係data 同身已經係產品嘅core, 例如online shopping 嘅recommendation system, 或者工業用嘅anormality detection, uber 啲配客系統,仲要唔係下下用人手睇,而係成個自動data pipeline optimize 成個workflow. 因為data 同model 本身就係競爭嘅賣點,當然對準確度要求好高,樣樣都盡量用最新技術,令到自己可以跑贏對手,咁當然要 R&D master PhD level. 真正有用嘅ds 唔係analyze data 咁簡單,而係innovate by data.

data science 呢個term 本身就吹大左,有咩野用唔到data? 用excel fit 個linear regression 都可以叫data science la. 講真,叫 ML 或者business intelligence 果啲可能仲好啲。
不過姐係咁 要將啲偽data scientist同埋真data scientist分返清楚啲先 唔好講到我呢啲真data scientist都係做啲濕鳩野好喎
某啲工司嘅偽data scientist濕鳩 唔等於我呢啲真data scientist都係濕鳩嘅
讀CS 會唔會去美國?
好貴, 但會考慮美國同澳洲
CS 你係諗住 Master 定 PhD?
濫竽充數, 可能你係有料嗰一位, 但係 population 入面有 >= 50% 係無料已經足夠摧毀個行業
應該會 PhD Statistics 但 computational, 我想搵啲會 cover 到 algorithms design 同埋 theory of computer science 既, 唔想全部都咩 database, machine learning
美國大部分 PhD 唔係免費 (前提當然係佢收你啦) 加有 stipends 咩?
可能要返去歐洲,不過收先算
good luck!
stat其實係唔係等於data science?
data science 冇精準定義 但 stat 人應該唔會認同
data science 其實係咪最基本係 stat + coding + domain knowledge

見過大部分都係得 stat + coding,因為呢啲係坊間啲 data science course train 出來,domain knowledge 係零,好多連公司做果範嘅 core 野都唔識。

所以個諗法成日都係 IT狗角度咁「睇 user 要咩」,我頂多覺得呢種係 data analyst。但其實所謂 user,根本連咩叫 p-value 都唔明嘅話,根本好難講到自己要咩。最尾咪又係淪落到 visualisation,plot 幾十萬個 graph,啲 graph 升升跌跌就好似好多 insight 咁

真正配得上 scientist 呢個字,係真係自己會去 based on 已有 data ,同埋對果個 domain knowledge 嘅,㨂一啲啱嘅野去 form 一堆 features 去狂試唔同 model,form 到再夾 implementation 果班做 test & learn。

但係香港「狂試」呢樣野根本唔可能存在,大部分香港公司同老世根本無 R&D mindset,同埋啲呃錢 consultant 日日同啲老世打毒針,吹到 data science 可以改變世界咁,然後啲老世就 expect 俾咗幾皮人工請少咗個沖奶茶嘅秘書姐姐,去請個油頭粉面嘅 data 唔知咩,就應該日日都變啲 insights 幫公司賺大錢 最尾淪為日日整無用嘅 presentation,就係將上面啲升升跌跌,吹到改變世界咁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞