成日話 Data science 好重乜數學定 Cs ,冇咩 mphil /phd 就做唔到,其實真係咁咩?

120 回覆
49 Like 23 Dislike
真,篤中咗香港心態
其實係
依家 statistics grad school 搞 theoretical 嘢 遲下 grad 再補返 cs degree ,有心搞寧願分開 2 個 degree 好過 1 個 data science degree
正常問ust個dsct有無伏,定係cs好
EDA=electronic design automation
香港唔知,但係美國正常小小嘅 Data scientist 真係會用好多stats 同applied maths, coding 就 python,R,都夠殺, SQL識select就得,橫惦都冇permission 用 create table 個啲 command。
我上年響美國一間醫院嘅 DS team做intern, 武肺爆咗一陣我哋team人已經分開半team 研究 John Hopkins 同 Penn State嘅 Epidemiological model,另一半開始砌 stochastic simulation for COVID, 呢啲都唔係data analyst 同 IT 會做嘅嘢。
我個team得幾個associates係ug. Associate above 全部都有Master or PhD. 照樣會整presentation,不過modelling 同 data manipulation 佔大部分時間。
我覺得DS有好多工種,有好多UG/bootcamp 都做得。只不過Data scientist 呢個title水分極高,可以係glorified data analyst, 亦都可以係statistician,睇公司。
有啲想知無stat底 但做開research要用biostat嘅人夠唔夠班做
data manipulate 同multivariate stat test 經常做同知幾時用咩test
但感覺上同一個stat 底嘅比 好多背後math都唔太識
呢個就見仁見智
我個team都幾雜, 有一同事cs ug, robotic master.好多data manipulation嘅冇咁叻,但係machine learning同time series一定係搵佢搞。所以我覺得唔一定要識好多,夠專都可以搭救。
其他同事讀 biostat 同stats嘅最多,applied maths 同 bioinformatics 都有。
2:1都冇會收㗎咩....
會,好易入

亂買都未必輸成咁
呢堆外國U嘅Stat dept都唔算好勁喎
Data science有好多種 data analyst, data engineer, machine learning engineer, etc全部都係data science

香港嘅所謂data science深入啲分只可以叫data analyst 但點都好都算係data science嘅一種

其實ds嘅精髓係運用啲stats嘅model落唔同嘢到 理得你攞嚟炒股 sports science乜乜77都好 都係一種application 只係香港呢個地方除咗marketing之外都無乜其他地方會用 呢樣唔係ds廢係香港廢
係香港有咩data 可言
多數係survey, company sales, crm, marketing data

講高lv小小 eeg, psg, fmri 呢d data 根本少之又少

文字data 就無人理,因為整廣東話corpus 好麻煩

需求既AI, ML 技術低得可憐
exclude 咗美國嗰啲, 同埋 coursework master
要讀美國係最好
最尾嗰句比你 101 分
香港呢方面係差過新加坡, 強國, 印度
確確實實香港得返金融會計同埋政府工
同埋 marketing
呢個真
做咩都係關marketing事 悶到仆街
根本連DS in marketing 都流到仆街
連新既ecommerce 都唔肯比心機整infra
周圍買埋一堆solution 淨係用最表面個浸
搞digital marketing 既data都唔識睇 淨係識睇個rate升升跌跌
更加唔好話做A/B Testing:
corpus真心有用

以前大學讀APPLIED LINGUISTIC個PROF成日用CORPUS CHALLENGE D LINGUISTIC學者
所謂 A/B testing 去到 marketing data scientist 都係 buzzword 黎,老老實實十有十嘅 coursework 係冇 experimental design 同 survey sampling ,而呢啲畢咗業都係唔會自己睇返
Thesis advisor: 識econometrics = 識data science
不是吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞