成日話 Data science 好重乜數學定 Cs ,冇咩 mphil /phd 就做唔到,其實真係咁咩?

120 回覆
49 Like 23 Dislike
其實你所謂做modeling未又係用sklearn 寫雨行code,勁啲未去azure同時試十個睇下邊個fit rate高

你有咁勁識得自己寫啲新野(好似bret)出來,你一早已經唔係香港啦

data整得靚其實好重要,最花
時間
仲係香港時我係 powerpoint 派,靚 slide 靚 graph 比起一切都重要
同意,所以我覺得自己冇潛質喺呢行發展
原來平面設計先係重點....
咁算啦...我創作能力最差
我公司係做股票投資, 有個牛+劍出身印度佬就係搞DATA SCIENCE做TRADER
結果唔夠一年輸左幾億, 炒埋
你model幾勁都無用,老細buy in先得

就算你自己創業都要pitch到客

所以ppt同present係重要架喎
你可以咁講
IVE有得讀IT狗
Ivy都有讀IT狗

咁兩者是否一樣?
睇咩公司嫁姐
真係要用dsc 就成team 咁整
個head再report 比其他department
如果你間公司淨係9流流淨幾個post for dsc 叫你地淨好present ppt
本身都唔重視dsc啦
利申 係香港做緊呢行
教 bootcamp 啦,都幾好搵

出面鳩流流收人幾皮一個course
快活過神仙
咁究竟真ds係做咩

我問過啲外國做緊嘅
佢話會收一大堆data然後要向個客sell個idea點樣用到依堆data同點解咁用幫到佢
咁應該係你公司無足夠既data engineers supports 或者無solution support , data 唔可以自己拿
有data lake 嘅通常啲ds 都會自己拿data, 自己起部機自動裝咪個Jupiter notebook,主要build model
拿,9成職位唔係
Algo Sales
好搵錢
有部分真係好堅
身邊有Degree到phD既人做緊data野
degree條友識用下package,都會分析下件事
但phD果個你會feel到佢個底好實
每個step都好有意思
考慮到既野會更多

結論人人都做得,但phD同mphil做出黎既會好好多
香港嘅data science有大部分都未到融入產品成因為features,好多都只係係堆data入面搵insight再report/present

香港data science比其他國家早起步,但係應用層面呢加已經落後人地成條街。

我覺得係因為香港IT好多都係做同商業有關嘅系統,佢地根本唔需要玩到咁high tech。而且香港咩都要出得快,而data science要做得好前期投入時間成本好高,佢地唔會等等切。
咁巴打依家都係做data science?有冇得分享下依家仲緊嘅野去到咩level 啲project關於咩或者用到咩knowledge
同埋講開又講中大嗰個有冇咩認識 想讀data science master但佢連埋business搞聽落好虧咁
做嘅嘢來來去去都係嗰啲啦
主要係面試卡人啫
港共Data Science is a joke
港共大灣區DS
中大嗰個以前算係廢中之廢 唔知依家點
香港讀嘅有冇邊間推薦
UST
中大 master 嗰個都係比返工嘅人讀 唔好諗到太複雜,當比人補返個 degree 就啱

如果你真係想搵有料 stat master 香港得港大一間。出國嘅話應該諗下加拿大 UBC, McMaster, McGill, 英國 UCL LSE Edinburgh, Warwick, 德國 LMU TUM

不過講真係唔好嫌中大啲嘢淺又廢,因為大部份想報嘅人 undergraduate 計埋 10 個 maths and stat course 都冇, gpa 2:1 都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞