成日話 Data science 好重乜數學定 Cs ,冇咩 mphil /phd 就做唔到,其實真係咁咩?

120 回覆
49 Like 23 Dislike
有感而發

會計撚想轉去Data Science
https://lih.kg/2429828

假設你香港做嘢,好多 data scientist 其實只係 data analyst 換個名,然後做埋一般 It9 同 data engineer 嘅範疇。每日大部份時間都係水機換水, 換燈膽, database, BI tools, EDA, Excel

Modeling 嘅時間 0.000001% 時間都冇,有都可能只係 Excel 㩒兩下出 ANOVA table 就完或者 SPSS 摷返 Clustering 粒制,反正搞到天花龍鳳老細都唔明。所以其實 data science 呢一行只係 market research + data analyst + it 9 混合而成,說不上甚麼專業

難聽啲講,Data scientist 真係一個 bootcamp 就轉到嘅工作黎
人工幾多?
好大 variety,由 2 萬到 5 萬都係 data scientist

利申做緊你講既野
咁再多d都有既
以前仲係香港時都係 7 成時間搞緊啲無聊 data 嘢,2 成時間 presentation ,1 成時間睇下邊個方法出嘅 results 最易吹水
好多人投訴做modelling 時間少之有少
真係比時間你做model, 個output 係咪大過所謂既"只係"做data engineering 同eda, excel 先

(我都好想做番d model 野)
做真科研去晒美國
ching 咁你而家去咗邊
俄羅斯
岩岩幫公司搵左個DS, 80K/Mth
美國會多啲真.ds嘅位
乜野叫真ds?
依家講緊Data Science咋
外國如果都係phd先入到呢個field
咁datacamp dataquest 呢D online course
甚至udacity 同 edx 個d nanodegree/MicroBachelors 係邊個讀?

吹到data science 一定要phd
都唔知大學畢業未
淨係AI Deep learning 叫 data science?
我都唔認為搞ML研究先係ds
咁我虛心請教師兄乜係data science同埋做嘅嘢同data analyst有乜分別?
想問下Psycho轉做data science 點睇?
少貴
social science 轉好易:
1. bootcamp
2. 中大 msc data science and business statistics
3. 海外 ds / cs conversion programme
4. Online course

data science 最緊要唔係技術,係口才同變通,思維好就啱了,唔好太自卑,唔通請個 maths background 口窒窒咁會好過 psycho 咩
唔洗換水換滑鼠
所以毒撚唔好亂行ds路
毒撚做輔導定ds慘d?
認真呢,好多行業都比 ds 好,都唔明點解限死一定要 ds,只係咁啱呢幾年興咁解
因為冇方向...而ds而家老是常出現所以多人諗
啲大專院校仲係咁開ds課程
真 hku仲有個social data science
其實兩頭唔到岸,知人美國做 exactly social data science,但人地 ug ma phd 都係 sociology 但冇計,始終呢啲噱頭係大學嘅回血劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞