[開箱]Creative Stage V2

62 回覆
43 Like 0 Dislike
首先,一定要搞清楚個名好易混淆,有V2先係第二代。第二代先有自家Surround by Sound Blaster同Clear Dialog技術,第一代係冇。

第二,佢係唔support Dolby同DTS,如果音源係Dolby同DTS應該冇聲。

好,開箱。
產品Package (貓: 睇下有啲乜功能先)

多年既開箱經驗話俾我知,開完封一定係倒轉個箱會易攞好多,如果唔係盞搞到自己身水身汗都未必攞到件嘢出嚟

第一個攞到出嚟就係woofer,長方形,側面係有個5.25"單元。woofer大細似細機箱啲廠機咁,但高度就似大機箱咁高

Woofer一條線過,似notebook火牛個頭

再嚟就係soundbar主體,金屬網面,左面印咗銀色Creative logo

另一邉就有開關、音量同藍芽掣。不過哩個設計有問題,一嚟睇唔到邊個掣打邊個掣,二嚟一撳就會郁到條soundbar移位,都係將啲掣造喺頂好好多。

Soundbar頂部大部份係鋼琴面加少少啞面,我就麻麻地鋼琴面,一嚟有塵好覺眼,二嚟會經常反射返個mon既畫面,好distracted

背面inputs,USB係type-C唔知有乜用,SUB就係駁woofer

新舊soundbar大小對照,短過舊soundbar少少(Philips HTL2160G),個mon係27"

遙控,好簡單,有乜功能一次過睇晒,原來冇EQ

用兩粒AAA電池,竟然冇電池跟??一定係我問題

原來仲有一個盒仔喺個箱裡面,作為一個有多年開箱經驗既人嚟講,咁樣睇漏真係失敗

裡面有三條電源線,而我哋只會要三腳頭果條。另有AUX線,USB type-A to type-C線,仲有說明書

最後,真係冇電池跟...
電腦用soundbar 同speaker 有咩分別?
好多PC speakers得AUX inputs,soundbar新款可能有hdmi,optical同AUX等等。
仲有soundbar可以直接放喺mon前面,PC speakers要放mon兩邊,因為比較高會阻住個mon。
都幾平喎
woofer放喺枱底?
有冇影響?
抵唔抵屌?
另外想問下 電腦連sound bar 係用咩頭?
唔可以話好大聲,但以放喺房嚟講應該夠。
你電腦可以用AUX(即係3.5mm)駁,或mon HDMI 駁。
我一向woofer放地下,冇乜問題。
買左T100 有D後悔 1K - 3k 有D弱
你係For電腦用? 用緊咩Soundcard/ dac?
木耳既我期待你既聽感。
LM
不過base 係勁 放係電腦檯 檯都振埋
我用display card hdmi去mon,再mon用AUX去soundbar,唔知咁會唔會好差?不過個soundbar又唔算真係靚嘢。
另外有駁ps4。
聽歌,人聲點?
先要諗佢個價錢係九百蚊唔使既soundbar,所以唔好覺得佢可以拍得住書架喇叭。不過,佢過clear dialog功能開咗之後,啲人聲真係出咗,唔會俾啲背景音樂同woofer低音混埋一齊。
本來買依部,但最後買咗T100
T100有乜唔好?你主力聽歌?
聲麻麻,主要電腦用聽歌睇片打機
Base太勁 會不斷震到個耳模
現場試機果陣心諗 點攞電腦日常用 耳都痛
用緊第一代
可調較base強弱
個remote可以暫停電腦播緊既片
唔得,個remote同電腦冇何關係
最後,真係冇電池跟...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞