[放負撚入來]有無人上到大學之後覺得自己係垃圾

264 回覆
180 Like 9 Dislike
咁你都好我好多 做好d assignment即係都識做
但的確 真係成日覺得好多野等住自己做咁
有十幾個左右
...6 70個掛 唔記得左
大學會成日迫人同你比較, 千祈唔好同人比較,你會透唔到氣, 同上一個sem既自己比較, 慢慢習慣大學個pace
yr1我都差D肥phy
PF之後靠科考試救返少少 驚到我

我都係 唔識都逼自己寫

不過都係無分
唉 想讀CS
一開始入到U讀書 都好唔適應
經常幾科都below mean , 到midterm final 果時
日日上完堂就去library 溫書 食完lunch 又溫書 食完晚飯又溫書 做到兩點幾
你發覺呼吸嘅時候都感覺到好大壓力
係依個時候不妨放鬆一下 打場波 跑個步 食個靚嘅Dinner
再繼續努力
唔知你邊間U
有啲U呢 住hall其實就好黑暗既

一係就擺勁多時間落去玩 基本上訓好少

一係就啲人純粹唔鐘意你/你摺
基本除左rm mate都冇人理
跟住下年你就會係呢度消失

再衰啲既 好人好姐住hall
都有機會比人恰到上心口

某啲U仲好注重濕鳩階級制度文化
自己睇路啦下
老老豆豆而家同你講以後做野仲辛苦係唔會安慰到你,因為讀書都可以好撚辛苦
去到呢個位就唔好同人比較啦,盡左力結果係點都控制唔到3rd hon又好defer又好頂多咪一年半載 ,以後睇返轉頭其實冇咩大不了,出到黎你會發現其實人生唔順利既先係大多數

利申defer 撚
我今年year1,個情況同你差唔多,覺得身邊啲人好勁但自己好鈍,覺得真係唯有比其他人付出更多時間同努力係學習上
好 聽君一席話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞