[放負撚入來]有無人上到大學之後覺得自己係垃圾

264 回覆
180 Like 9 Dislike
我依家都係咁,nonjupas 入學,冇人升番上呢間一個朋友都冇,workload好大,個人好焦慮,仲有係自己從來唔係deadline flighter,幾個星期之前啲Assignment 已經做好,但都成日覺得仲有好多野未做完。覺得好攰
好似係香港做人都唔知有咩目標...買樓結婚?
做人做得咁辛苦 到頭來為乜
三大?
其實過兩日就有 下星期就兩個midterm
不過都會嘗試搵d時間睇套戲
我自己都中意透過睇戲放鬆 感覺可以抽離一下
Engine
real, 當年啱啱好夠分入A1,但入到嚟個個都好勁,成績直線下降
我覺
但係好在識得識人
Assignment/test/exam都有人幫手
Group project識搵勁人一組,佢地個個爭野黎做
係呀
我d拖廷症好撚嚴重...唉
其實我之前上網搵過 好似鎮靜劑係可以幫手放鬆到
如果考試真係頂唔順 我覺得可能都要試下
冇讀書友既
去玩下活動 認識下朋友啦唉
谷project主動啲比啲心機
趁頭兩年好埋堆啦
大學唔同中學
唔早啲行動 之後只會變孤獨精
識下人真係好緊要
唔講一齊奮鬥個種讀書氣氛
剩係有人問下其實已經可以慳返好多勞力同時間
鎮靜劑好似會上癮㗎喎
真係放鬆唔到/過份焦慮不如睇咗社工 or 精神科醫生先
諗住下年住hall 識返d人都好
希望疫情快d過去 比返我一個正常校園生活
你俾太大壓力自己啦
要做好時間管理
但同時要識得去放鬆
搵啲時間做自己鍾意做既野
同埋
你考到上大學已經好叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞