[罪大滔天] Sony Xperia 討論區 (71) - 1III春夏內發佈 | 舊機An11未到

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
猛水沖喇叭?
點解睇完 反而覺得1ii 啲details好多都無晒
我好鍾意Sony嘅暗部處理同取色
唔會夾硬推高exposure而多咗noise
當然缺點係hdr tigger唔係咁易
佢d色係好過S21 但色都仲可以後製
Details無晒就
幾分幾秒有呢個感覺
其實好多雲一望就好唔掂 啲層次線條好似無晒
個幾粒炸野或者杯咖啡就最誇張 變晒做一pat野

呢兩張最欣賞因為睇到Sony調色功力

呢張好明顯HDR冇觸發到,郁一郁個角度就唔會後面個天白哂

所謂咖啡fail只係個自動對焦去咗杯耳 只要輕觸對焦返就冇問題

Sony EyeAF真係冇得輸

用咗Photo Pro成年 九成時間都係Auto/P mode多 用多一兩秒去校一校啲對焦同角度其實影出來個效果都可以好唔同
我都想知
見fb有人問 就比班護主犬咬
唔知佢點計觸發HRD
第一組或者3分42個組
其實頭幾組相我覺得都係唔掂
FB? 個班撚樣唔敢入來講嘢架
Auto,算法trigger到就trigger到

3:42

Samsung算法令到銳利度高咗,但犧牲咗真實度

睇來Ching係唔buy罪大冇乜Computational嘅寫實風
唔係 我唔係講緊啲色或者演算法
只係比對起黎個dynamic range好似低過s21
好明顯d光位細節做得唔好無咩層次 成張相都好軟唔利
不過暗位就明顯1ii好啲
Xperia啲HDR落後就梗
我都係全0
應該display error啫
點睇都係三星更好
Xperia 1 ii個算法
我用Xperia1mk2點解用唔到手制打機?
ps4手制同razer試咗兩隻game一個模擬器都唔得

有冇巴絲知乜事?
華仁都要執笠
https://lih.kg/2437138
x1m2升咗an11之後 入工程mode試主鏡係咪會not connected? 同rgbc sensor 啲value唔會跳
x1m2升咗an11之後入工程mode 試rgbc sensor 啲value係咪會唔識跳 同埋主鏡會not connected
Sony個HS開始有廠跟
邊敢,細水長流咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞