得罪講句,話罪大賣得貴個班影友多數可能係新手。。。。。。

88 回覆
38 Like 3 Dislike
部A1 先四萬幾,gm 多數一萬附近,其實好平了,計埋通脹直頭係地底價

睇返十幾年前:

==================

D800 2012年一出三萬

D850 2017年一出2萬8

旗艦機
D3X 的定價達 $64,800,與 D3 的 $34,800 相比,貴上近 3 萬元!

Canon 1D Mark III 及 1Ds Mark III 的差距也近一倍,後者也不過是 5 萬多

d4一出53k
d5一出47k

canon:

5diii 一出27k
5d iv 一出25k

id iv一出37k
1dx一出51 k
1dx ii一出42 k

鏡頭更加係痴線
nikon 枝24 70e 已經18k
canon 24 70 ii 都18k

新rf ,z 咪仲貴,
咁 sony gm 貴係邊?
同啲入門級或古董比
1dx d6
咁我買GFX100s唔好
除左像素冇特色,而像素相對而言最易被追過
如果佢其他性能有主流Ff水平都話好
100s其實係打左自己家100
而富士唔想出7000萬像素級,一出就打晒50同100
sony gm貴在個質素真心麻L麻
同rf,z無得比
24GM同135GM有咩RF,Z可以比?
大三元都係同級
依兩支都差人地好多wo師兄
重量差人地好多?
以前 a mount 機身都係平人一截但鏡頭高質過同代其他原廠同款,sony野一直係原廠中最平,係而家多副廠同新手多先係咁話貴
真心搲哂頭
其他廠用105.4同200.8比?
3間廠新mount 大三元分別幾錢左右
RF同Z都未有
就算計埋EF同F鏡
135都係得SIGMA有1.8
CANON和NIKON兩支135mm都有超過20年歷史,都不太重視這焦段(NIKON倒是會更新105)
是SONY推出運動鏡皇才讓135mm這焦段回來了
而SIGMA就本身各焦段也做

其實說CANON抵,咪就得50mm,70-300小小黑,仲有二手200/2.8定焦同400/5.6定焦等呢D少數
EF100-400,大三元,近10年更新大定焦定咪一樣咁貴
SONY E
12-24 $18000-19000
16-35 $12500-13000
24-70 $11200
70-200 $15000
另外,SONY用家比較偏好喜歡用定焦GM和副廠變焦

NIKON Z
14-24 $16900-19800
24-70 $13800-16480
70-200 $15800-19700
NIKON總是被代理害

CANON RF
15-35 $16880
24-70 $15750-16280
70-200 $17000-17500
全球缺貨
只可以講sony佈局太勁
依家鏡群齊到咁
做無反決策嘅人好勁
其實TAMRON先係SONY最大功臣
出街睇仲會拎相機出街D人手中,最常見係S機T鏡

我都2875
超廣角

標準

遠焦

超廣角好似唔多公平
無計,nikon超廣無1635,得14-24
附帶一題
EF 11-24mm f/4L $15180-18350
我都唔知點解呢支野仲唔降價賣
或者索性停產
因為愈來愈多唔識影相嘅人買sony
呢班人咪會嫌人地d專業搵食機貴
Sony FE 12-24mm F2.8 GM (SEL1224GM)
HK$18,900-21,990 行貨
HK$17,800-19,300 水貨

canon 冇1x~2x 變焦大光圈嗎?
PRICE.COM個最低價唔準
依家升晒價
現場買亦有可能抵D(CANON會冇貨)
我都係主要買tarmon or sigma
好多又要窮又要有原廠情義結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞