[古典撚]古典音樂台3

1001 回覆
37 Like 15 Dislike
排曲有啲難,但係如果照音樂家名我會係Beethoven, Bach, Rachmaninov, Prokofiev,Schubert=Schumann
郎郎,佢嘅演繹我覺得係最正
如果唔中意個人風格太重嘅其實好多都差唔多
E.g. Uchida michiko
我聽過覺得Richter 覺得慢得黎好正
gloud 快到唔知想點佢應該好憎呢首野
Richter是咪karl richter
未聽過gloud,但Mvt 1係應該快嘅,而且Mozart嘅作品演繹上都要畀人一種piece of cake嘅感覺,所以好多人都會彈得快少少
郎郎係唔改變tempo嘅情況仍然帶到嗰種輕快嘅感覺,所以聽過之後我基本已經冇再接觸過其他version
我自己彈嗰陣都係用郎郎做sample,不過佢嘅演繹實在太精彩,睇落易,一落手就知要彈到佢咁多變化有幾難佢係跳、斷音同副手節奏嘅細節我應該呢世都做唔到
呢啲叫古典?
https://www.youtube.com/watch?v=Zd09lzBtryg
呢個人前面果串我唔識串
郎朗我聽過覺得佢都彈得幾好 一聽就知係佢彈
原來應該係Gouldsorry
https://www.youtube.com/watch?v=-sS_a3wlGZE
Glen Gould彈嘅Bach係正,其他嘅冇聽過,或者聽完唔記得
Beethoven - Sonata No. 26 in E-flat major, Op. 81a "Les Adieux"
https://www.youtube.com/watch?v=K-ChTHM9B2w
Rite of spring真係好正 頭五秒已經令人想聽落去
我成日覺得 Prokofiev 內心其實好純潔 係啲人好鍾意 攞佢嗰啲暴力作品黎講佢
純潔孤獨
cello sonata
flute sonata
violin concerto 1
pcon3
pson7

vs

暴力
Romeo 其中幾段 駁埋一齊嗰隻suite
diabolical suggestion
pcon 2

仲有一咋好grand嘅我都好喜歡

咁當然佢畀人迫害 所以內心可能有啲扭曲囉
Ravel #c
mvt 2 支笛入既時候感覺喺夢裡帶返去現實果種苦澀
有冇人喺youtube睇日本仔Cateen (角野隼斗) 彈鋼琴?
飄逸嘅瀏海
未請教 ching古典聽開未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞