[古典撚]古典音樂台3

1001 回覆
37 Like 15 Dislike
Lm
唔知你有冇聽過佢prelude book 2 嘅feux d'artifice
我覺得應該對到你口味(掛)
如果ching 有時間
不妨分享下你覺得音樂點為之「美」
想聽下大家點樣衡量音樂好唔好聽

唔好啦呢個話題好broad 而且好個人好潛意識
而且你如果要問我咩top10 list我應該都比唔到你

我淨係簡單咁講下點解我鍾意l’isle joyeuse 而唔鍾意clair de lune
主要個分別係一個比較動態 一個比較靜態
而係l’isle joyeuse入邊 你可以明題感受到佢個音樂形態(正確翻譯應該係morphology)
你唔使特登去問果啲係咩音 而係去感受譜上面既線條

你可以見到(or聽到)佢豐富既律動 同鮮明既音樂形態

相對 clair de lune 就比較靜態 律動隔好遠 而且感受唔到佢有咩音樂形態(主要係頭兩版 佢中間都偏正常)
(唔知可以點畫線...)佢係有旋律 但係太鬆散 強度太弱form唔到 一種音樂形態 你留意翻l’isle joyeuse佢個impulse 同形態係同時發生既 而clair de lune佢chord出現係98既正拍上 但係作用純粹就係比係感受佢旋律個節拍

再加埋堆chord 本身太協和 冇緊張度 就令成個開頭太blend 太鬆
於是 clair de lune係我耳中 聽更加似只係一堆chord (9/11/13? 冇睇)
應該係話我主要就聽到一堆旋律既parallel 3rd
prokofiev
Mozart 下話
可以開個TG group 傾
心情唔好真係好啱聽bruckner...

https://youtu.be/V9YNAcJs1MI
聽左佢1st movement 點解寫啲野咁似 英國二十世紀早期果套野既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞