[古典撚]古典音樂台3

1001 回覆
37 Like 15 Dislike
其實最主要以前 成日搭車地鐵一搭就要可能搭個半鐘頭咁先有時間
而家最多係跑步呀做gym嘅時候聽㗎咋 耳機都唔夠交得大聲費事人哋 以為我癡線佬
(以前細個搭車聽B9 最後個movement 突然間好大聲mmfssfmrddrmmrrrsfmr 嚇親阿嬸
講真 近排好想搭長途火車 咁就可以真係聽下音樂
可能 我真係要試下呢由最後一個movement嗰度聽起因為太長 又唔係太熟呢首歌好難去pick up

其實 諗返 以前B9 都係咁樣處理 第一因為佢最後個movement 有有曬之前嗰咋 Movement嘅excerpt 然後佢 第一個moment真係好abstract因為個五度 同埋真係睇過歌詞 終於明白其實佢係好似喺度讚頌music-making? 所以Beethoven 真係好神奇
呢個太誇張 可用逗號 曬入耳嗰種 嗰種炸
我用*
逗號塞入耳嗰種
我都唔太識聽contemporary我偏向鍾意俾佢哋挑動情緒,所以成日會聽到想喊不過4同7我都有好大段時間無再聽
我都係!我成日都坐巴士聽返我未聽過嗰啲,所以電話down 落好多

以前未有airpod pro 個耳筒都漏音得幾勁下,所以我明明地(利申,唔知依家嗰個airpod pro 其實有無漏

但係我都好鍾意自己一個出街嘅時候聽
我recommend 嘅,雖然我平時覺得交響曲要成首聽,但太損attention span對我嚟講at least.

有陣時對我嚟講其實真係聽咗啲excerpt 先欣賞返全首,好似bruckner 4 我都係由movement 3 入手,先慢慢聽返晒成個cycle
啱啱學緊古典結他
而家練咗
la cumparsita
nocturne op9 no2
la Paloma
air on g string
下一首應該練咩好
我就用緊wh xm4出街聽算係好c服 除非我聽太耐
哇中段開始好難
啱啱開左最後個movement聽某d位係幾感動#cry 不過string 收brass入嗰度好奇怪

而家諗起其實佢sym9 最後都有抽返呢個movement影子不過更加outpouring 根本唔可以喺人面前聽因為會流眼淚
不過string 收brass入嗰度好奇怪
邊段?
已mark低
attention span 的確係
https://youtu.be/M_8d0DJpbBI
呢首好聽同埋應該係容易嘅我覺得
https://youtu.be/gGycDDqBuX8
呢個版本可能好少少因為冇咁多錄音走音
Penderecki: Threnody to the Victims of Hiroshima
https://www.youtube.com/watch?v=Pu371CDZ0ws
突然間諗到
如果擺呢首入音樂會 成個programme應該點砌?
呢場音樂會之後演啲乜嘢
要鎮魂
九同十無縫銜接
好似Beethoven sonata 30 31 32 一齊咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞