[古典撚]古典音樂台3

1001 回覆
37 Like 15 Dislike
無可否認Bernstein帶起咗Mahler入orchestra
不過感覺其他指揮演繹得好啲
如果只能揀一個指揮聽晒Mahler全集
咁一定係Abbado
同感 bernstein啲詮釋太唯心 啲節奏偏慢 搞到音樂上既野消失左(or blend左)
尤其1st symphony 2nd movement唔係好慣Bernstein拖到咁慢
想問各位會唔會睇總譜聽歌?
一時時
+1
想聽opera
想問下出面有d係選段有d係全曲
係味聽全曲好d 選段係佢揀幾首出黎錄?
聽到鍾意嘅會想搵返份譜嚟望
全曲係指成套Opera?定都仲係指緊入面一首首?不過聽咗咁耐好似都未有幾套係聽過成套Opera,永遠都係揀啲自己鍾意聽嘅段落嚟聽。
聽成首好似睇戲咁 好難專注
我記得youtube 睇過Elektra, 嗰個應該魂遊咗好幾下但之前去睇madam butterfly live 我focus 到全程嘅。真係depend 自己鍾唔鍾意我幻想唔到自己坐幾個鐘睇wagner 嗰類
咁可能我搵d選段試下算始終聽唔到德 意 又冇畫面
好多時唔知做緊乜
哦~,咁睇住歌詞聽係會好好多嘅。唔係就真心純聽緊唱歌個技巧同melody
係 utube 有英文字幕會好好多
如果唔係有時個角色冇啦啦轉變好大都唔知做緊乜
雖然好多時睇完字幕都唔係好識欣賞百幾年前既幽默
Wagner 先精彩 基本上冇攝場音樂,下下都寫得detail+肉緊。
有costume+特效睇仲正
可以揀一開頭未人唱或者大合唱個d段
https://youtu.be/ncbHEKkdxIM

勁刺激。
btw 頭先嗰個wagner可以搵下karajan 錄音版本 佢冇Barenboim拖嗰嘢 更加正
我求其youtube搵個 版本畀你㗎咋 但係頭先撳咗落去聽 Barenboim 就feel到 唔係聽開嗰個版本囉
岩岩買左套魔笛
全劇 有埋對白
但佢有本書仔有晒成套劇本 德英對譯 幾好睇住黎聽大概明做緊咩
魔笛唔錯其實,不過從來都未睇過成套。我個fd 話似兒童節目多過歌劇
Wagner我都想試下 過2日去信和搵2手先
我揀魔笛因為我係Mozart fans😎
Mozart 啲concert aria 都幾正下好多都好考唱功。我幾鍾意聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞