[縮頭湖龜#136572我係人民幣詹姆斯,你死左去幫高比執骨?]2020-21 NBA 常規賽討論區 (17)

1001 回覆
6 Like 16 Dislike
Oladipo 邊有隊肯出今年首輪

佢數據ok 但其實效率好差
活塞我都有信心過到

但真係好難同狼鬥tank
牛仔 Richardson+Powell+pick=oladipo
金塊 Harris+pick=oladipo
熱火 Nunn+olynyk+bradley+pick=oladipo

呢幾個trade我覺得係有可能既而且算fair
我會話SGA今季表現高效得好誇張
用咗8-10場到就適應到被人包夾點去處理
唔易上腦到有時我都希望佢可以自己嚟
去到而家佢點上籃我是有信心入
佢用佢嘅手長腳長+優越既節奏感是搵到食
而且呢十多場佢打mismatch用Stepback Sidestep3是用得好純熟

Presti 呢個rebuild俾我感覺是想放棄巨星自己一個搏曬
而是搵幾個無私嘅單打手去搵mismatch打返團隊籃球
同樣價值試下換ddr唔係仲好咩
冇咁多傷 依幾年有控場有小量三分

不過個人覺得上面三隊咁換 都upgrade唔到可以入東西決 咁樣換黎冇咩意思
廁係on9嗎
ddr有咩用,火箭要全面rebuild喎

上面3隊有戰績壓力就會被迫做下trade,何況只係放棄到期約/雜魚,有搏下oladipo復活既價值
自膠以為幫緊個三隊諗
想要tank贏木狼,除非隊波空難 (咁講好似好衰),如果唔係唔使諗。
戰績角度: 而家個young core: SGA Dort Bazley上限唔高,可能勉強入po,幻想下murray冇左jokic自己帶隊打

市場角度: SGA打法太平實唔夠flashy吸引唔到球迷,你pick到個wb/lamelo就唔同,搵個自家培養既superstar先係細球市生存之道
如果肯commit續約我會換,細龜完美replace Gary仲有得博佢回春
其他兩隊我諗寧願等佢完約直接簽
如果續約 你又會出咩價?
80m/4y都ok
如果呢個價 ok既細龜續左啦
熱火應該唔會 trade Olynyk
Leonard 今季報銷後得返佢呢個stretch big
我就真係覺得風險太大

尤其是啲爭冠隊
係大風險
佢係幫到手但今年打成咁
我估好難說服啲 contender 佢會係 final piece of the puzzle
尤其是好多爭冠隊 assets 已經唔多
會唔會咁爽手送 frp 係個疑問

細龜方面其實唔續
FA 叫返2年約個價應該都有唔少球隊有興趣
仲有得自己選擇去邊
無理由宜家俾 leverage 箭
隊波有競爭力點同
佢打到咁作為箭撚驚佢同意多d
睇返上年playoff
溜冇咗sabonis + butler多數mark tj既情況下
細龜得分都係排隊內第三
仲要命中率唔過四成
再加埋傷病史
真係咁易喺有競爭力既隊手上拎到20m一年?
講緊頂級 role player 價都17-18m 一年仲要起碼4年約
Harrison Barnes 4年85m
佢話2年45m 一定有球隊有興趣去搏
箭宜家個報價係 CBA extension and trade rules 最盡俾到嘅約
唔洗擔心佢接唔接受4年80m
bertans都15m一年
嘔奶有人博20m都唔奇
好似隊長咁博贏咗就發達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞