點解...點解啲人會吸毒?

480 回覆
138 Like 31 Dislike
而家美國有隻止痛藥入面主要成分係heroin嘅近親
食完同樣上癮 亦帶黎好多社會問題
K仔都係麻醉藥 而家用黎做動物鎮靜劑
開始有臨床實驗開比人戒酒同醫抑鬱
That’s why外國用嘅字眼係drugs abuse
係香港先咁on9係咪都用吸毒黎表示
同隊草一樣 依賴加上癮
因為廢
玻璃粉係為左吸果陣可以刮傷個鼻 再上頭d
唔關雜質事

利申冇食
荷蘭 美國笑而不語
香港地啲教育其實真係好撚on9
如果你未試過又走去醜化呢件事嘅話,你同中國未試過民主,但係就話民主有毒嘅人冇分別
如果你試過都講啲咁嘅嘢嘅話,你一定未成年
柒到
K藥用價值咪用黎止痛囉
其實好多所謂毒品
一開始用途都係為左幫人
最易明既例子就係咳藥水天拿水
當然啦書講既唔一定岩
不過好多人就係有呢種觀念
覺得唔合法就係壞既野
事實上冇去了解過究竟係啲咩黎
咪撚on9吸食毒品本身就已經唔安全,點撚樣安全咁吸毒班撚樣啲片試圖將烈性毒品既形象正面健康化,乜撚嘢可卡因令你更有活力更有創意,根本係導班細路試

食一次兩次可能唔會上癮,但呢啲嘢有一次就有第二次,然後三四五⋯⋯你根本唔知邊次你就上左癮吸毒(尤其係冰、可卡因呢啲烈性毒品)真係咪掂
藏有唔犯法但係賣都係犯法不過去污名化係好重要嘅,最重要係喺教育/community service/心理輔導方面投入多啲資源去令到想戒毒嘅人有機會戒

係香港嘅教育令到大部份人覺得會接觸毒品嘅人都係mk妹/仔/黑社會/深水埗街邊嘅人,喺外國嘅真實情況係上至上流社會專業人士下至喺公屋住嘅乜人都有同埋好多都係娛樂用
窮人通常好易上癮 一來冇乜知識
上癮依賴左就慘啦 withdrawal 慘過死
利申:唔掂煙酒drug
大麻友看透世事
所以你想表達乜野 要食嘅點都會食 點解唔教安全啲咁食
好似扑野會生仔咁 唔想生咪安全啲
隊冰啦 你果d唔撚high
我入黎就係睇門徙對白
Elon musk 、Obama 都係道友
我識藥劑師真係配藥咁配
食cheesecake都好感動
你都係
9成9試過大麻既人
反應都係:乜原來咁咋 都冇乜特別 根本無d人講到咁誇
肯定唔會講d咁低能既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞