點解...點解啲人會吸毒?

480 回覆
138 Like 31 Dislike
藥用娛樂用梗係唔係你話咩就咩啦

無認可人員處方 經正式診斷 療程指示就唔算藥用

睇你要當咳水定嗎啡咁監管

而且藥用純度 成分 劑量同娛樂用都唔用

絕對可以分開管理
你講既野, 係真係會感覺到喎, 而唔係扮型扮出黎
我諗你誤會左我話冇乜特別既意思係: 根本唔係無坊間所講既上哂癮/流哂鼻水/不能自控
同飲酒飲到wing差唔多既程度
當然如果你覺得飲酒都算係道友 咁我無野好講
你講既野, 係真係會感覺到喎, 而唔係扮型扮出黎
我諗你誤會左我話冇乜特別既意思係: 根本無坊間所講既上哂癮/流哂鼻水/不能自控
同飲酒飲到wing差唔多既程度
當然如果你覺得飲酒都算係道友 咁我無野好講
哦 咁你會唔會分享下你大腦開發多咗 d 乜野 ?

自由從來都唔絕對 我同你喺光譜上嘅定位唔同

而呢個光譜中共嘅位置同你我嘅定位差得遠

標籤我係無意思

禁煙酒毒品 同禁娛樂咁大條 gap 你都可以滑坡 ?

我有話要禁你打機 打波 行街食飯 ? 你叫雞打飛機都仲得

唔夠娛樂 ?

毒品依賴對精神健康根本無幫助

咪拉埋一齊講混淆視聽

正正就係遠離呢 d 物質先幫到人管理情緒同精神健康

喺我眼中你嗰 d 唔叫可能性 係叫冤枉路 掘頭路

浪費人類資源嘅枝節 岔路
其實你有無接觸過 d 俾酒毒品影響到生活一塌糊塗甚至出現精神問題嘅人 ?

事關我有 我每日工作就係做呢 d

你以為個世界真係咁簡單
一句自由意志就真係可以由一個人承擔返哂責任 ?

你以為大部分人好似你諗咁叻仔叻女 控制分量 自由選擇 ?

你覺得 d take 野 take 到一 pat 屎咁嘅人係為咗探索心靈 了解自我 為人類創造可能性 ?

小朋友 你去輕輕望下個社會稍為污糟邋遢 d 嘅階層先返嚟宣宣揚靈性健康啦
連登仔:我理得你大麻係咪毒,總之係香港就係犯法就係唔啱

所以我絕對冇話要合法化呢件事,但我嘅原因就係如果嗰個人依然擁有佢背後嘅理由,而佢又願意承擔佢個人嘅責任,佢在沒有影響到到他人下,佢吸食psychedelic佢嘅個人責任同飲酒、食煙一樣(只係你身處緊嘅地方定義左酒同煙比Psychedelic 有害)

就算一個沒有自理能力,就算叫雞、食野都可以搞到1 pat屎咁,只係因為你工作接觸嘅人都係濫用藥物嘅一群,就將全部用psychedelic 嘅人定義為濫用?我喺外國見到大把Junkies喺街半生半死,但你認為將所有藥物禁絕就會冇人食?依加嘅重點係需要教育大眾了解咩藥物會有咩影響,係如何作用,人體能夠夠吸收嘅適當份量,令人可以自行審斷佢到底需唔需要呢樣野。

而我工作接觸到嘅人(唔止亞洲人),大部分都有使用psychedelic 嘅習慣,而佢地亦會知道應該幾耐先去用一次,亦都會購買不同嘅補充品令藥物減少對自己身體嘅影響。而佢地大部分都係能夠運用喺工作上,成功嘅例子都很多。

我並唔係要推崇psychedelic,只係望見美國人地用大量成本去教育藥物嘅多面性,而並非單純地禁絕而不讓大眾了解。既然香港人咁多人食到Pat屎咁,點解唔去加強去教多面地教育藥物?你點加強個刑罰都好,數字都唔會減少,咁點解唔用教育嘅方法去減低藥物對社群嘅傷害?
你智商過唔過30

老屎忽快樂法
你=-100
非洲兒童=-120

即你好快樂

老屎忽快樂法二
你=-100

精神勝利法

你=10000

你呢種做法同因為遏止唔到罪行所以索性除罪化有乜分別 ?

呢個社會唔係話你一個人決定自己嘅行為唔去影響到人就可以唔影響到人架 就算你表面上唔為其他人帶嚟負面影響 你生產力下降其他人一樣要做多 d 去填補你
除非你一個人同社會隔絕

你花咁大篇幅去講話要教育
不過你講下你食乜野 食幾多 點食 食咗又會點嚟聽下
教育下我啦

唔好又喺度 clip 條 youtube 片或者叫我自己 search

你講到毒品咁好 直接 d 話我知有咩咁健康嘅用途啦
講到造褔人群 帶嚟無限可能咁

法律呢 d hard rules 嘅存在唔止係為咗用刑罰去制止社會大眾 take drugs
仲代表住社會上一條無形嘅準則 代表緊意識上乜野係可接受乜野係唔可以

你想宣傳教育用適當 substance use 但係你行動帶出嚟嘅意識就會係 take drugs is no longer forbid now, it fine.

本身因為怕刑責嘅人就會 get 到個 message 可以試
本身唔怕嘅人更相信 take drugs 無問題 濫用嘅繼續濫用
更多嘅人去用 濫用嘅人就更多
食下tramadol先囉
師兄用毒品同民主做類比真係用得好好
大麻以國際standard嚟講唔叫吸毒啦其實
做會計i bank都聽好多人返住工都長期有服用藥物習慣
一來工時太長 壓力太大
weed基本
仲有好多microdose lsd
但多數都基於藥理學上唔會成癮嘅呢三種
再上就真係吸毒
只係大家有節制 平衡到生活
加上唔會好似啲mk仔咁post ig
先好似無乜人知
但其實真係大有人在
算啦 係連登 大麻=毒品 根本都討論唔到
其實自制能力真係好重要 如果無自制能力就無架啦
屌你老尾真係。 個時去外國隊左一支。 同飲醉酒差唔多感覺。
自己一個隊一支?
隊一支joint對新手黎講算多
咁係得垃圾先吸毒吖嘛
話大把成功人士有食
同喺電視/IG見過靚女就覺得呢個世界上大把靚女一樣
人地吸毒比人爆出嚟所以你先記得 唔吸毒嘅成功人士你邊有印象啫
想講Elon Musk Steve Jobs係垃圾?定係LSD 大麻唔算吸毒?
lana del rey 早年唔係食冰咩
估唔到佢係coke user
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞