點解...點解啲人會吸毒?

480 回覆
138 Like 31 Dislike
自己覺得酒精成癮度高因為太易買到

但始終weed喺psychologically addictive所以好難用science去講佢有幾addictive

但睇身邊嘅人weed喺最難介,因為你會覺得佢喺一樣好嘢 (can be medical, relaxing, not many side effects) 唔似其他始終有toxin (mdma, coke, alcohol) 同hangover (唔喺反,身邊大把pothead同佢地一齊chill都好開心)

話psychedlics會上癮嘅一定喺新玩/外人,dmt lsd嘅trip可以好辛苦,唔似coke mdma biological high (release all serotonin) 一定會開心

仲有話do drugs = 垃圾就太天真. Silicon Valley 大把人microdose lsd, shroom, mdma去boost productivity, break patterns, kill social anxiety, 毒品只喺一個chemical compound, 你點用先喺問題
研究表明吸毒上癮人士係因為缺乏人關愛
諗起個食人族故事

1914年,恰逢第一次世界大戰爆發,波蘭人類學家馬林諾夫斯基(Bronislaw Kasper Malinowski)正在太平洋島嶼的熱帶雨林中考察。他向當地的一名食人族描述:「歐洲正在發生戰爭,每天有幾萬人喪生。」食人族土著驚奇地問道:「你們怎麼吃得下這麼多人肉?」當他解釋歐洲人不吃人肉時,食人族嚇呆了:「不吃的話殺這麼多幹甚麼?你們那裏也太野蠻了!」
下,咁叫發脾氣你吸左毒?
香港人思想真係落後歐美幾十年
美國80 90年代嘅電影已經經常拎大麻來開玩笑
同香港人講就即刻禁毒處上身
怪唔得有班香港人移民去外國識唔到朋友
小小事就精神繃緊郁啲意就話你係道友

https://youtu.be/dTmXv1anpUo
供供咪摩摩
哈佛超過一半人有隊cocaine,隊完可以三日三夜唔駛瞓喪讀書
知架喇,你同一句野留言留左十次,相信盲果個都收到架啦!人生唔一定要試吖嘛,真係明架喇!
依家我做宣傳咩 我無喎
又唔係我地導佢 無導過佢地呀
根本就係佢地自己衰
外國啲黑人rapper 又有錢又多女
社交煙
兒登仔成日笑鳩人短視
有冇諗過點其他西方國家會合法買依啲所謂嘅毒品?
定係兒登仔其實係同中國人行保守老屎忽路線
咁點睇洒同煙?
一年唔知幾多醉駕同打人呢 仲要食到肺、肝有事
要隊草隊到幾喪先會用大麻同民主比較
酒同煙仲要平同周街有得買

你話要coke上癮你都要有錢先有得上癮,1500 1g,上癮嘅話唔好多,一日5g都7500一日,唔係咁多人可以話上癮就上癮,你都要有錢先得
建議可以試下凍豆腐花
口感好到唔識講
試過返唔到轉頭
有隊草
支針咁痛 不了
我見香港近年啲嘅有仇老爺爺
因為壞過凱婷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞