點解...點解啲人會吸毒?

480 回覆
138 Like 31 Dislike
抗壓、抗失眠都既話幾好
但社交呢個你都放埋入去?
你講呢啲係毒品入面最少危害既,因為危害既係人既理性思考,唔識唔好亂講係咪姐係食過先可以講食完大麻會再食唔係因為佢唔恐怖,係因為食完覺得好玩,大麻係容易戒,但唔係容易到想唔食最可以唔食,見到我一叫人唔好食就係咁比人reply,想試既人自己諗清楚,毒品真係唔係一樣人生一定要試既野。
社交意思係類似壯膽,容易啲交流咁解。不過確實可以唔放。
Steve jobs 都係死道友 仲要食LSD
有邊個可以得到成功人士吸毒既數據,無一個人可以用大把呢個字去形容吸毒既成功人士既數量
同奶共一樣原因
班仇麻仇藥撚講到食大麻會食到家破人亡變深水埗道友咁
上面有位巴打講得幾好,係外國食大麻同買支汽水差唔多

其實依家Netflix都有大量關於大麻/LSD影片,我都推薦咁多位巴打睇下
「Have A Good Trip」
呢套係LSD用家分享,探討迷幻藥的優缺點
https://www.youtube.com/watch?v=FmQygtqDLHs&feature=emb_title&ab_channel=Netflix

希望大家唔識就唔好係到不斷污名化大麻同迷幻藥,講到食親都係On9仔咁,你地先係冇數據個班人
講支持大麻合法化就係到講咩開放冰可卡因
得啦得啦,得垃圾先吸毒,你最成功高尚,ok?
想同大家講係香港呢個地方,外界評價對好多人既自我肯定都有好大影響,但係吸毒呢樣野上面唔好因為其他人既意見,人地話好/無錯就去食,通常會攣試呢個字,但試咪就係等於食
你咁燥做咩
試埋千層蛋糕
政府成日宣傳禁毒,就係唔想成班窮人有朝一日可以發到圍
其實你可以搵下數據,唔一定要食先講

酒精成癮性比大麻高,試問有冇人呢世冇飲過酒?飲完會唔會好想瘋狂飲,好難戒?

https://cn.nytimes.com/opinion/20140822/c22marijuana/zh-hant/

想試嘅人自己諗清楚,外國大麻係一件好平常嘅事,人生苦短,及時行樂,當然香港係犯法,大家可以去外國試
班反麻撚根本唔會現實屌柒飲酒食煙班人,但係就係到冇腦反大麻
呢個post就係想討論點解人會吸毒,你就個個留言叫人唔好吸毒,唔好店毒品,人生唔一定要試,不如你自己開另一個po討論
同埋你唔比人試過先覺得唔好咩?人哋試唔試都係自己選擇,你講到想就會試到咁,你估唔使錢同周街有得買?
你唔好轉移我既重點,我唔係要攻擊吸毒既人,因為無用,比起攻擊,支持更可以幫助戒毒,我亦無講過成唔成功同吸毒既關係。但好多人想用邊一類既人都食去合理化吸毒行為令人試,比起吸毒既係咩人,吸毒既效果只係有吸毒本身作用對你既影響,我真係勸大家唔好食
多謝你嘅勸告,相信大眾會受教,得你先知毒品嘅禍害
adhd藥咪係amphetamine/類似嘅嘢
明星=mk/二世祖出身,吸毒基本野
大麻令人降低思考能力作用既份量只係要一啖,而且時間感觀既改變都會令人好辛苦,大家係「試」之前記得係安全地方同信得過既人一齊,就好似你唔會隨便飲到斷片咁,但最好緊係唔好食
唔好話受教,唔係教,大家都係平等分享意見,但好多人係食之前果下係唔會有咁多時間去諗吸毒既危害,諗左吸毒既暫時解脫/好玩,但同時我都想講下吸毒唔係人生一定要試既野
連登太多年輕受眾,有必要講吓自己底線

Heroin/opioids(percocet, etc) 識得有fd 食既同佢絕交,好快問你借錢;rehab出嚟難逃relapse
留意止痛藥成份,外國唔少個案由止痛藥成癮

Meth冰
食得多會樣衰出冰瘡,自己search Hunter Biden/Lindsay Lohan. 近年OD 入院/死亡多咗好多,玩開chem fun既男同志自己留意,之前有護士釘咗,亦有外國已婚人夫約炮期間瓜柴
https://topick.hket.com/article/2283125/28歲公院男護士猝死警檢冰壺針筒%E3%80%80朋友:工作壓力大常「追更」
https://theblast.com/c/ktla-anchor-chris-burrous-died-overdose-crystal-meth-anus

Cocaine
“Crack is wack, crack is cheap” - Whitney Houston
長期coke user 都係樣衰咗,例子: Lana Del Rey, Rihanna
加上你唔知入面溝咩cutting agents, 可以係levamisole (動物除蟲藥), 亦可以係fentanyl 易死人

避開呢3隻都安全好多, 其餘自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞