啲 friend 當寵物係玩具咁養,真係好咩?

21 回覆
3 Like 9 Dislike
有啲人(都唔可以話係 friend - 耻與為伍)養貓養狗唔會幫佢地刷牙, 唔帶佢地體檢, 唔沖涼
淨係得閒 post social media show off 下, 㩜下佢咁
簡單啲講就係齋玩唔照顧

佢隻英短明明係多囊腎,我問佢點解唔帶隻貓去驗下佢就話:
都養左咁耐, 提前知左有病都無意義, 唔知好過知

咁樣真係好咩?

利申 個 group chat 係愛爾蘭 pet group

“及早診斷多囊腎疾病,可防止疾病升級和繼發性細菌感染的出現,從而導致血液中的毒素累積。限制蛋白質的含量,同時增加貓咪維生素D的攝入量也有幫助,可以防止貓的器官負擔過重。雖然可以從囊腫中取出液體,進而防止疼痛,但不能治癒疾病。如果只有一側的腎臟患病,可以考慮腎臟切除術。”
強国人對人都咁黐線
你期待嗰班人會點對寵物
中國人關我撚事
好想報 spca 拉佢呀小喇叭
另外有個香港人,同樣喺愛爾蘭,想隻挪威森林貓同隻 domestic shorthair 配種
明明後者嘅體型比前者細咁多係一定會有機會難產, 但係佢唔聽
後者係貓女6個月大嘅時候已經畀隻挪威森林貓強姦咗, 個仆街冇阻止之餘仲拍片跟住笑
唔通當佢人咩
你會唔會同你個仔切柒,同個女封閪先?
養寵物點解唔洗考牌
講緊呢兩個品種配嘅話隻貓女有可能會死喎
你知唔知自己講緊咩㗎
好想開哩對垃圾夫妻名
講乜撚呀你
門口狗唔通當人呀?
好聽就寵物主子,唔好聽咪又係隻狗隻貓
一句講哂,你生個仔出嚟會唔會同佢切柒?
15歲狗,啲牙爛曬,男朋友唔肯理
https://lih.kg/aJOeGGU

又係你呀番鬼樓主 今次想玩乜 薛丁格的牙齒?
樓主精彩事績:
自己喺外國指指點點教自己男友(後尾散咗)同佢老豆點搞佢男友養咗15年嘅狗。人哋唔聽佢講就上嚟連壇乞認同
自己細個養狗,隻狗重病自己就拍拍籮友走去外國讀書

最撚精彩係佢喺上面個po同巴打嘈起,九唔搭八quote咗薛貓出嚟諗住駁鳩人,點知反被恥笑樓主連呢個點用都唔知
更新:
樓主喺舊po pin咗薛貓係有好多哲理用途,連登巴打搞錯哂

成個po太撚精彩建議大家必須要睇朋
你有病就快啲去睇醫生啦
1. 之前開個post係問有咩方法可以唔使開刀都清到佢啲牙石
2. https://youtu.be/UjaAxUO6-Uw
都叫你讀多啲書先㗎啦薛丁格隻貓都唔知係咩
我嗰時隻狗都十幾歲喎點上機呀, 你都痴撚線
點呀你個獸醫牌喺邊度考返嚟㗎
sor lol 我理解錯左你 XD
傻鳩又周圍吠
上連登唔好用”XD/XP/emoji/^_^呢d” 會俾人鬧嫁
用返呢個
6個月好細咋喎..都未發育好
係呀,有少少擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞