[All-Star Zion]New Orleans Pelicans 討論區#8

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
下場對雀都輸9成,又準備3連敗
Zion炒好多 Adams咁近都唔入 牙ball兩球good look

把握唔到就抵輸喇
B第四節真係交唔到貨
呢個陣戰績可以咁廢,雲根迪都幾廢
抵嫁
同埋永遠都唔close game唔defend , 抵輸
無人close game,得zion比較穩但ft又差,BI威完第一節,之後3節加埋仲少分過第一節。對面ddr 打得又穩又舒服。
Ddr穩撚到
好撚舒服
Lonzo will never be Lamelo
Zion 呢一刻無射波真係好難做 closer,對面一封死 paint area 佢就得搏 foul 呢條路 ...
之前咁鍾意揾戰犯,點解今日無嘅?
zion 做closer 係用排除法出黎,Zion clutch 有47%,BI clutch得29%,而且Zion起碼博到ft,Bi連ft都未必博到。https://pelicandebrief.com/2021/02/23/zion-williamson-brandon-ingram-clutch/
至於其他人仲唔穩。
其實真係諗唔明BI係第一節博盡之後腳軟係咩玩法?
開頭唔爆已經冇關鍵時刻打

去到尾段B仔冇遠投三分,切入空間又俾zion同adam阻住。
得番中距離,但係b仔中距離唔難唔射,
加埋體力不足先腳軟。

靠b仔一個打唔死對面。
2場都惜敗
今場BI 第四節其實冇好差喎 , 只係有一兩球tough shots, 其他時間都做到好多open look, 係今日d 三分全部食哂屎先攻唔爆 .

全場對Zion 對面build a fucking wall , Giannis 級待遇 , 但d 我地d guards punish 唔到對面都冇計
BI 第4節6射1中,今季clutch 得29%,作為當家球星,點都講唔過。而且都唔係第一次首節後隱形。佢上唔上到all star,關鍵時表現係重點。
講起giannis 級待遇,即刻諗起對公馬連放3都係giannis級https://youtu.be/ML1EXYRT1TE 好撚侮辱
b 體能真係有好大進步空間
第一年打到咁已經怪獸級 , 慢慢向外開發埋就屈撚到癲 .
比d 時間啦 , 佢先打左五十場多d
有兩球最後已經輸左鳩射既就算啦 真係緊要既係有一兩球tough shots 唔入 . 但其他時候佢d selections 係ok .
當然 我都認同作為當家球星係講唔過去 , 唔夠clutch . 但今日係selections 上面我覺得已經好過上幾個禮拜 .

Zion 同佢先20, 23 , 已經係全nba top scoring duo , trust the process 啦
B2B 永遠閪波
我本身唔係想殺B,反而係對佢有期望,覺得佢可以做好啲.
今季BI Q1 FG 52% 3P 50.8% Q4 FG 41.4% 3P 29.5% Clutch FG 29%
上季佢 4Q FG 45.7% 3P 40.5% Clutch FG 33%
我唔太在意BI shoot selection, 因佢本身5成係pull up,5成面對2-4 FT 防守者,只要唔係面對包夾,都可以用pull up 一定程度無視防守者. 而出場時間由33.9 去到35.1 , 如果呢分幾鐘對佢比賽後段有咁大影響,SVG 真係要諗下. 我只係奇怪佢先23 點解體力好似咁差咁?
對Zion 現階段真係無咩可以再要求.

個衰仔少d 十濕鳩ball fake 慳下力水
今季4Q 大部分閪波我都知 , 我 剩係想講返今場姐
冇認真睇數據 , 但今個season佢4Q 打得咁差我睇到既返而係因為shot selections 差到爆 , 上腦打hero ball 所以fg% 先咁差
我都唔知點解佢體力會咁差 , 由lakers 到而家B2B 都例牌腳仔軟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞