2021 英國working holiday

109 回覆
1 Like 3 Dislike
無錯架
如果你真係完全唔foresee你會長stay喺英國嘅話WH手續上係簡單好多,多參考資料同申請表無bug

不過BNO VISA可以喺app申請完全唔駛同任何日本嘅official交涉架喎,應該無你想像嘅嗰啲麻煩。BNO VISA嘅麻煩係件事太新有好多嘢都唔清楚
所以我一開始咪話心態為主
想留英咪用bno visa 囉
我唔知自己想唔想留 但又想玩又唔想煩 年紀又岩又有同伴咪用wh visa囉
點解我要apply 個麻q煩既visa 再改變我個心態去迎合班逼bno holder 用 bno visa 去英國既人

咁想要bno visa 咪自己apply 囉
咩呀
我講緊拎WH visa可以有要長住嘅心態,拎BNO visa都可以有WH嗰種好free嘅心態

係你一直都話拎BNO VISA唔可能有WH嘅好free嘅心態喎

你係搞錯咗以為移民監真係坐監咁唔離得境姐
BNO visa係一個好free嘅visa,無嘢綁住你

最主要嘅原因係你搞咗咁耐搞掂咗個Tier 5 visa唔通又轉咩 對你嚟講緊係唔想煩啦合理架喎
離開香港呢樣野本身就係大決定 但wh唔係
老實講我本身外地接外地 我都已經考慮左好耐,因為前排幫老豆整bno時見到佢張大頭相老左好撚多,什至念住都係唔去玩
不過之後係咁岩知道有個台仔同事都抽到去uk wh 先決定都係一齊去玩

申請 唔洗打指紋個啲咩? 我黎緊連延長我張vignette transfer 都要再去多次visa center
唔駛呀,cls方便
用app scan個passport個biometric info就得啦
我都唔明點解唔駛手指模,我申請passport無落指模架

不過點都好,已經有好多人用app申請咗仲批埋添
用app申請仲要無咗個90日入境嘅時限
唔需要再extend vignette
你中意用咩visa 配咩心態你既事啦
我只係話番我既經驗係 拎長住既心態去wh 咪浪費左個wh 簽囉,亦都好高風險。
我係日本見過一堆,因為wh 玩得既工 長住撚係唔打得 除左配偶簽
你拎wh 心態去整bno 簽 係因乜解夠仲要煩咁多野?
重點係明明佢地都有佢地專屬既簽證喎 我只係做番最唔違背良心既行為
英國WH其實都唔便
連extend 都唔洗又真係幾方便
不過個app 其實係我apply wh visa 之後先出
我個wh visa 其實去左半年架啦
只係我仲留緊係日本
雪季一完等埋抽籤個班人搞掂就直接出發
(其實好想番香港
英國無工係YMS做得BNO長住撚唔做得

因為你個VISA唔係綁住你份工,無唔俾parttime嘅限制

你似乎無咩aware wh轉working visa而嚟嘅改變係出自邊 係出自你個人俾份工綁住咗,只要你個visa同份工無關係嘅話,就無你講嘅所有負面嘢。(仲好過配偶簽添,配偶簽都仲係同你配偶綁埋一齊)

我一直都覺得你唔一定要轉bno visa架
只不過係你每一個理由都唔legit咋嘛,所以好想答嗲
最legit係唔想麻煩

我feel到你可能係俾屋企人煩咗好耐叫你轉BNO VISA,而你唔可以答佢哋你怕麻煩,所以先有咁多似是而非嘅理由
係,同其他國家嘅WH比佢係貴
個IHS

不過BNO VISA一年六百鎊IHS就更加貴
好似層相識 我以前同屋企人解釋點解我唔去搵外國工都係差唔多咁煩
我都係好唔鍾意working visa嘅 俾份工綁住嘅感覺聽就覺得大壓力
乜原來新申請既 wh 唔駛交兩年 6百幾鎊IHS?
而BNO visa 30months 就交兩年半 IHS
我目前唔想比人覺得我走左以後唔會再番黎,亦都唔想比同行覺得我會拋棄佢地,我知我拎住呢個visa 無咩負擔。如果係拎住5+1再同人講 我當係wh 咁玩渣,一係無人信 一係比人屌到飛起話玩世不恭。

btw 我屋企人係有叫我轉bno visa 不過係希望我再係香港做多幾年野先
我都唔想做野住
印象中比左13萬 yen
你依個2年IHS 價錢係上年10月27日前既價

現在 IHS 通通一律 加到上624鎊 無論你t4定t5 visa
我11月申請
12月頭比
我記得係470磅一年 10月27前個價係400磅
依個我記錯佐

https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/how-much-pay

IHS 佢現在既收費 將 wh 撥佐落去 學生身份 同 18歲以下類別
原本2020年11月出發,但因為疫情一直都未穩定,所以一直都未敢過去住,而2年working holiday 嘅日子又倒數緊,有無人知道批咗visa ,可唔可以申請visa同ihs 嘅refund?
有英國連登仔話英國疫情好轉咗
好似話可以免費extend個入境日期喎
批左就冇架喇 照黎啦

https://www.gov.uk/cancel-visa

你本身諗住過黎有咩plan?
本身應該要30日內到
依家4月都黎緊樓上位巴打有冇同hm office 個邊點講?我都有啲想知咁樣唔黎會點
依家有得extend3個月
30歲以上可參加?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞