2021 英國working holiday

109 回覆
1 Like 3 Dislike
後悔冇留耐啲
就係冇bno,係咪要等下年
1年有2次抽籤 你可以等下半年 記住留意番日期
唔該大佬
去到搵個BNO結婚 EASY
佢有bno 就唔洗working holiday la
邊有咁易而家有bno 就有女架喇
關咩事
我有bno我舊working holiday
大把單身去啦
其實都幾不智
bno visa 都可以淨係整2年半 而唔係5年
到時你可以再揀去或留
但working holiday 就一定冇得揀
你就算到整返bno visa 個2年wh都唔會計
要5年從新開始黎過
今日唔知聽日事
你點斷定到兩年後一定唔會留英國發展
我個friend 幾年前都話一定唔會考慮歐洲
依家佢整緊bno visa
既然你有條有後路既選擇
點解一定要搞到自己冇得揀
明明兩個visa 逗留期間可以做既野係一樣
個visa叫咩名真係咁重要?

樓主就真係揼心口
人地想要都冇
你就咁樣哂野法
Residence visa with a path to citizenship 同 working holiday 都已經差好遠啦。如果份工要投入好多資源去訓練一個人,我係僱主就會想揀一個可以留耐啲嘅人,多過得兩年壽命嘅 working holiday visa。
我上面講左 wh 心態同5+1心態唔一樣
我自己係日本試齊哂 wh 同working visa
所以先會咁決定先用wh 黎
生活 起居 飲食 天氣 呢啲對我黎講都係會唔會另外apply 5+1主要因素
去英國wh 呢點係我黎日本wh 個年就已經定好,個時都未有反送中,之後再出5+1只係比我覺得我有機會留英,我最最最本身就無念過要離開香港
去得wh 既人都無念過揾長工架啦
我講左要周遊列國 仲揾長工綁死自己咁on9
成班都on99
去uk wh 又要撈埋5+1一齊講
而家有bno就唔比去英國wh ?
唔比我唔想坐移民監既?
唔比我放唔低屋企咁耐架?
唔比我根本唔想離開香港?
wh 各方面門檻又低啲又自由啲
覺得唔岩自己又唔會浪費左個走佬機會
屋企2老未死 萬一出事要番香港住
加埋我本身又打算環歐,用5+1 去米又浪費哂啲移民假
其實你知唔知BNO visa 有得申請30個月

同埋無限次續個30個月 或 60個月BNO visa 只要你俾個visa費用
我知 我都查過 咁關咩事姐
我都話左係心態問題
同埋我去wh 就唔係想同啲拎5+1 既人玩架啦 方向都唔同
啲人拎wh visa 都唔會理啲係拎5+1 既人架喎
你整左bno visa 就唔可以周遊列國?唔可以用working holiday 既心態做人?2.5year bno visa 同wh心態 兩者實行起上黎其實冇任何衝突

都係個句 兩個visa內容一樣
但係一個有後路一個冇
我諗唔到唔揀前者既理由

不過見你咁堅持冇揀錯 咁你唔會後悔就得啦
剩係2年雪季有8個月我要留法國 5+1已經好麻煩
睇你 你係無BNO visa 葡萄咁多啲喎

連 BNO visa 咩玩法都唔清楚

BNO visa 可以無限次數加簽年期 而且費用便過 wh 及無年齡限制
bno visa 有移民監呀清
咁講旅遊visa 都可以周遊列國
但wh 你會接觸到既人就係唔同國家黎wh visa 既人
其實去過wh同轉埋working visa 既人大概會明我講乜
咩用wh 心態去5+1
同啲人一心念住去日本wh 直接揾長工等人收留一樣 根本無享受wh 個隻work life balance 體驗各地文化
咁就更加唔趕啦下話
做咩逼人要用5+1
唔比人唔想離開香港?
wh visa 要錢架咩 ? 存款證明渣喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞