未過門已經做左人地妹仔

475 回覆
93 Like 1727 Dislike
我覺得你誤會左我
你不如用你既語言黎講一次我想表達咩? 
睇下大家所認知既野一唔一樣?
我屋企掉轉係男既更加要做多啲
如果未過門都咁,過左門只會更過分
除非你自己夠惡完全唔會俾佢蝦到,如果唔係你另一半又廢廢地咁真係係咁先
婚後男女有分工無問題
但問題係樓主未嫁
呢個分工從未開始過
所以要樓主而家包辦家務
前提係男方已經養緊樓主

但男方好明顯未咁樣做
所以佢唔係大男人/傳統
而係唔講邏輯加鵪鶉

見你個語氣好似建議樓主諒解佢咁
唔好受上一代傳統思想影響,唔好晒時間做啲唔值錢嘅事,將啲家務時間省番增值下自己好過啦
願意承擔佢個part既責任 享受佢個part 既福利都唔係咩問題
前題係佢要做到責任個part先

你會點樣理解呢一句? 
男方現時未做到主外的責任
佢應明白自己現時無資格叫女方做家務(主內)
但男方無諗到呢樣野
所以男方只係不合理
而並非佢只係比較傳統的大男人
就算唔幫口話佢阿媽,都幫手一齊做啦,嫁唔嫁得過你自己諗清楚。
你男朋友呢?廢架?唔要都罷啦屌
if A > B
NO A, NO B. 
今時今日呢個年代重有呢D?

男方屋企好有錢, 知你唔捨得飛佢吧
咁係你男朋友問題
分手啦
未結婚就現形算好彩
拎出嚟同男朋友傾

呢啲邏輯價值觀
唔係用忍同自我安慰過一世

傾唔掂 就你理性啲諗下係咪繼續唒時間喇
明白了??
佢無做到前提 所以佢唔配有結論
有 A 則 B
佢無A 所以唔應該有B
只係用 有條件斷言 黎表達同你所講一樣既意思
伯母,唔好咁啦
On9 咩年代
未聽過初一唔俾返娘家
多謝你放生人地
都on9 佢屋企有寶咩 夠鐘就走啦 有咩唔夠膽走啊 你媽生你出黎唔係去人地屋企做妹仔嫁 睇死你男朋友又係個啲大少爺 喱啲男人屌柒佢啦 做咩要服侍你全家啊 比左幾百萬我未開頭啊!
係咁架啦,連登咁多聽話毒撚你唔揀冇計架喎
系你老母
咩年代啊 而家啲女人都要番工啦 分分鐘仲賺得多過男人啦 洗睇你面色等你比家用啊 家務應該兩個人一齊分擔嫁 唔係做死一個人囉 你咩身份啊?
當你係女係世紀大話黎 始終同奶奶講嘢一定要小心啲 唔係就即刻擺款嫁啦 平時點同你講笑都好 一講句唔啱佢聽嘅 即刻話你 咁同我講嘢啊!言下之意你係咩身份啊 咁同我講嘢 。
癈都形容唔到
從來唔會要我幫手,飯都幫我裝埋,男友拎野飲,點都仲係客
過門都係客,乜咁多人都覺得無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞