認真,未療好童年嘅傷,咪出去害人住

113 回覆
397 Like 19 Dislike
長文,準備定too long didn't read

追咗好耐post
失戀、冇fd、缺愛、無安全感、冇責任心等等
發覺都有一個共通點
就係,都係出世喺一個不正常家庭

頭盔
待人,接物,戀愛,交友
以上唔一定得「不正常家庭」,「一個」因素影響
哩度唔討論其他因素住
但無可否認,影響最深最重,一定係家庭關係

[以下可略]

我岩岩好快咁睇咗人類大腦嘅paper
發現大腦係無時無刻都會學習並且建模
從而產生自己嘅一套社交模式
你每次同人接觸同相處,你以為冇乜野改變,其實
你大腦個內側前額葉都會去做心理推演,情緒認知、調控
你大腦個尾狀核都會透過獎勵加工去習得行為帶黎嘅預期效果
你大腦個杏仁核會激活,控制你對其他人嘅感覺
你大腦個旁扣帶回會預測其他人嘅行為
總之,你每次,無論同邊個傾計,接觸,相處
你腦內神經元都會傳遞信息,即係個大腦都會更一更新去學習

所以,你只要接觸到任何人
你大腦都會好自然咁透過佢去學習同建模
從而產生自己嘅一套社交模式
以上為前題

你一出世開始,就學習點樣去同人相處
而同你相處得最多,就係你屋企人
而童年時期,哩種影響更加重要(童年學習速度快)
於是,即使你承唔承認都好
你嘅人際關係方式,唔多唔少都有你父母嘅影子,唔理係跟咗佢個套定作為反面教材都好
你對異性嘅愛好類型,唔多唔少都有你父母嘅影子,唔理係移情定作為反面教材都好

[以上可略]

所以,不正常家庭,對你影響係極之深遠,要識別出黎,然後改變佢。

識別咗先,我舉d最common嘅例子,
但本質上都離唔開:身心傷害、過度忽視、過度控制、非理性溝通同信念,如下

利用情感勒索(我都係為你好;我為你付出幾多)
道德綁架(養到你肥肥白白;仲駁嘴?;我養大你要孝順呀)
心理重創(你係執返黎架炸;冇人要你架)
情感忽視(你病即係你冇顧好自己啦;喊乜野?)
操控(做政府工啦;喂,去買乜乜乜;喂,去煮飯)
干涉(讀哩科啦;返哩份工啦;拍乜野拖?;同埋啲咩人做朋友?)
埋怨(當初點解要生你;好食懶做;懶人多屎尿)
比較(你睇下隔離屋個仔,你睇下你;你睇下人地畀幾多家用,你睇下你)
攻擊(隨手拎起身邊嘅野一野打落黎;一把掌車埋黎,一拳鍾埋黎)
威脅(再係咁唔畀飯你食;再係咁以後唔好返黎)
侮辱(點解養左件垃圾、廢柴、無用嘅人架;你咁蠢架;你咁廢架)

以上,喺同屋企人相處嘅時侯,有冇中過招?
有嘅話,你好大機率會有

無安全感(會唔會冇人要我)
內疚(係我連累屋企人)
自卑(我係垃圾)
自閉(我冇咩價值,識唔到朋友)
軟弱(我咁廢不如乜都唔做)
保守(少做少錯,最好唔錯)
敏感(佢係咪嬲呢,好介意人地點睇我)
低自尊(我生存黎,好似無乜價值)
低自信(我好多野都做唔到)
低EQ(用屋企人對你嘅方式對待朋友同戀人,脾氣差,鬧朋友or戀人,例如你睇下你,咁蠢架,長久落去容易變成回避型人格,簡稱毒舌)
缺乏主見(都係聽朋友、專家話算啦,唔想自己諗)
抑壓情緒(我冇事,真係冇事)
自我貶底(喂,點解你咁廢 by腦內把聲)
對他人缺乏信賴(哩個世界冇人可以信)

咁樣嘅你,朋友唔多、有陣時睇唔起朋友,但有陣時又妒嫉人叻,有陣時人身攻擊,有陣時互相比較;戀愛上成日吵架、會試圖想靠技巧去識女仔,技巧大多係操控型,例如最小興趣原則,即忽冷忽熱;生活上,成日幻想自己第時會名成利就,成日想炫耀自己,但現實上大多希望搵份政府工,安安穩穩過日子,每日玩手機game or 電腦game or 睇youtube,希望買樓,同想有一技之長;用連登時,傾向鬥邊個叻啲,鬥邊個勁啲,話自己幾勁幾勁;思想上,大多自我貶底,成日鬧自己,唔接受自己平凡。

ps.咁其實係咪有啲人唔係咁嘅呢?有冇其他人嘅生活參考下呢?有嘅。同朋友傾計以舒服為主,好少妒嫉,好少人身攻擊,好少互相比較;戀愛上,唔會點吵架、有自己生活然後去識女仔,技巧大多係點樣令雙方都覺得舒服,例如真誠做自己;生活上,踏踏實實咁,跟隨自己嘅自由意志去行事,面對其他人炫耀會祝福同不卑不亢,大多有自己想做嘅事業,接受未來嘅不確定性同風險,每日學習、想去見識更大嘅世界,想去了解每個人嘅人生故事。用連登時,傾向推有用嘅行動post,拉走冇用嘅風向post,面對連登仔批評笑而不語;思想上,大多自我接納,讚自己同鬧自己識平衡,接受自己只係平凡人,但深信每個人獨一無二。

為咗治療創傷,在此就奉上,上、中、下,三策。

上策,對於傷害你嘅人,終身遠離不接見。然後,積極尋找方法,治療家人造成既心靈創傷,個人建議,大量咁睇心理學嘅書、文章、影片。推薦《被討厭的勇氣》。目的係,增加自己認知,知道自己有咩心理問題,從而對症下藥,解決哂佢。例如自卑、低自尊、無自信、缺愛等等。接受唔原諒屋企人嘅自己,專注改變當下嘅自己。

中策,等價交換,對於傷害你嘅人,以其人之道還治其人之身(情感勒索、道德綁架、心理重創、情感忽視、操控、干涉、埋怨、比較、攻擊、威脅、侮辱佢,為求大家公公平平打個和就算),一嘗解仇雪恨、如沐春風嘅感覺。

ps.廢中廢老鍾意道德綁架,你都可以
父慈子孝,父母不慈,則子女不孝
尊老愛幼,你不愛幼,我亦無需尊老
身教言傳,你無身教,我就唔接受你言傳

下策,不作舉動,靜觀其變,小人得志,君子道消。不幸嘅人一生都在治愈童年,如無意外施主不作為,你嘅人生將會被毀,而傷害你嘅人仍然健在。若揀下策,建議丁克,以免遺害下一代,亦要小心抑鬱自殘嘅風險。

最後

建議無需不斷咁去追究原因同問責,當下最緊要,係專注咁去療傷,其他野療哂傷再理性決定。

如果你係長輩,唔識教就學,你有成就有價值又識理性溝通,待晚輩如知心好友又不失距離,佢自然會爭住孝敬你,唔洗道德綁架,互聯網上巨量家庭教育文章,睇,係咁睇,愈多愈好。

如果你係後輩,童年陰影跟一世,若果唔適當治療,就會重蹈覆轍,淪為職場失敗、情場失意、社交失聯、精神失常之人,互聯網上巨量心理學文章,睇,係咁睇,愈多愈好。
毒撚唔好溝女
拍拖都要考牌
Tldr
全篇可省略
不帥就滾
拉拉拉拉拉
不值得
上好沉香當爛柴,不值得,拉
係嘅係嘅,不用再推thx
又要講多次attachment style
可否share份paper俾我?🙏🏻🙏🏻
你咁passive aggressive又係由咩童年創傷導致啊?
Too long can’t read
無安全感嘅人 可以睇咩文章
寫得幾好
我覺得要知自己衰咩,點解會咁諗,然後要不停build awareness 去停止自己傷害人/繼續受傷害,最後就會發現好多情感問題都會可以解決到。
我覺得你summarise 得好好。加油
加油
人生好長
Be kind to people that deserve it
好短啫。。。大佬
Tldr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞