韓國電影集中討論區 (13)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
一張王家衛都買唔到 經典戲我冇買太多,每個section揀一兩套到,南巫我都有買 仲有港產片、minari、painted bird、濱口龍介、美國活地亞倫果啲
朴贊郁為《原罪犯》報名參加2004年康城影展時,根本對入圍不存厚望。他之前從未進軍歐美市場,這次也沒有太大信心,頂多只是想過《原罪犯》或許能入選非競賽單元,有個亮相機會,他已心滿意足。當他知道電影直闖主競賽,完全是喜出望外。

當年的康城影展評審團主席,是導演昆頓塔倫天奴 (Quentin Tarantino)。對黑色動作片和亞洲片情有獨鍾的塔倫天奴,可能比朴贊郁本人更要興奮。早在影展開始前,這個超級影迷已雀躍地表示︰「朴贊郁也是時候入選康城了!他是其中一位最受期待的動作片導演!」

接下來的事情大家也很容易猜到,塔倫天奴看到《原罪犯》後,簡直驚為天人,喜歡得要死,更自動為朴贊郁拉票,努力游說其他評審團成員選《原罪犯》為金棕櫚得主。

最後,評審團決定將金棕櫚頒給米高摩亞的紀錄片《華氏911》,而《原罪犯》則獲得次高榮譽評審團大獎。但塔倫天奴又怎會就此心息?他繼續向各方推薦《原罪犯》,見人就讚。朴贊郁說,多得塔倫天奴周圍推介,《原罪犯》才得到在美國正式上映的機會。

朴贊郁曾笑稱︰「我們談天時,他(塔倫天奴)總是在形容這套電影的每一個鏡頭。有些構圖或剪接細節,我都已忘記,他卻記得一清二楚。他太雀躍了,感覺像在討論別人的電影而不是我的,甚至令我也想看一看我自己的電影。」

🔨《原罪犯》🔨4K數碼修復版
‼繼續上映中,已加周末場次‼
購票請往 Ticketing: http://bit.ly/3at7nLQ

朴贊郁暴力美學經典 「復仇三部曲」第二部
🏆2004年康城影展評審團大獎
🏆青龍獎、大鐘獎、百想藝術大獎 最佳導演及最佳男主角大滿貫

🌟Follow我哋Instagram啦👉🏻 http://bit.ly/bc_ig
純粹係小人物嘅話
新啲嘅戲有《媽寶兄弟》《寒流黑金》(頭半)
講明先,我唔係套套都有睇過
無辦法 講人才產量市場題材,日韓真係屌打香港
王家衞無乜所謂,反正成日上
主要睇復修電影同香港多數唔會上嘅外語片
唔把握機會睇大師與作者/世界電影個section,好難有正場/搵到source

世界電影幾乎全部都係k11細場 憨撚鳩鳩
個人覺得睇電影節要睇線上版本好無癮
k11唔係全部都係細場咩?只係好細同冇咁細嘅分別
online我揀咗幾套,有空檔時間就開嚟睇
俾你講一講,佢啲角色好似真係全部都好型棍好霸氣
戴定頭盔啫
Online我仲未買 睇下有冇位剩就執幾套
其實上網有冇得睇
佢唔係矮仔咩氣場夠就真
佢邊有咁高 佢係高佬樣但矮仔,即係李治廷咁
原來得168 當年睇七俠蕩寇傳又唔覺得咁矮
大鐘出入圍名單未?好似冇乜聲氣
大鍾獎前幾年話唔去就唔會有獎
俾人話冇公信力
應該而家韓國人重視百想同青龍多啲(?)
爛船都有三斤釘嘅,近排冇乜戲上,有個頒獎禮傾下都好
唔會啦 正如香港人都已經唔睇勁歌金曲頒獎典禮 舊年出席又講得出名嘅好似都係得李炳
冇乜戲上,啲戲唔知要再喺倉底幾耐
上年都冇乜戲上,搞嚟棧尷尬
珍,而家個市都仲係冷冷清清,啲大片都唔敢上
Minari 獨市加Oscar nomination加持先到70幾萬人次,徐福tving同步可能成績未必亮眼,見到咁其他片更加卻步,惡性循環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞