韓國電影集中討論區 (13)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
佢先係幕後造皇者 用自己嘅演技去襯托對手嘅演技
用心良苦想拎獎嘅人可以同佢合作
鼓勵女性主流電影掛?過損同口碑都唔差茲山睇唔落去
茲山魚譜如果戲院睇真係會好正
百想之後好多人想同佢合作了
前幾日睇咗茲山,係幾厭悶同慢節奏 唔係一般宮鬥權鬥皇室片,主要講新舊思想碰撞,夾雜好多文學哲學嘅思辨,其實適合喺戲院慢慢侵淫 見到導演李濬益係轉變緊,導技越嚟越成熟,講故事沉穩踏實咗,有大師嘅風範 另外卞約漢呢套演技好掂,後段幾乎solo,甚至搶埋薛景求風頭難怪會提名男主
睇返資料導演話唔夠筆直先拍黑白 但係啲風景同構圖黑白係拍得幾靚,好似睇緊水墨畫咁
btw近10年宮廷史實片最推介都係思悼同南漢山城
我記得唔係4K修復
似乎李濬益嘅電影都幾啱小生上位,角色好多都有發揮空間
因為呢幾年佢有個青春三部曲,專門cast新生代
肥咗仲似陳慧珊
拎獎著suit好睇好多
整佢件衫嗰個係邊個嚟?

咁大件事!
李秉憲

唔怪得台灣揀5月14重映
可惜戲院收咗皮
【《靈慾咒怨》The Cursed Lesson │ 5月27日 美麗至死】

近年整容風氣越來越盛行,不論男女都想把自己變得更完美以融入現時「外貌至上」的社會。

愛靚真係唔愛命? 😵

💀故事大綱
曾經是當紅時尚模特兒的曉晶(李採煐 飾),縱使做盡整容手術,亦無法與新一代年輕貌美的新人比拼,漸漸失去工作機會。正當她萬念俱灰時,得到舊同學介紹一間神秘的瑜珈學校,上過的學員都會「逆生長」重拾青春貌美。但自曉晶開展課堂後,不但惡夢連連,身邊怪事更是接二連三……

預告片: https://youtu.be/zJtkCYCwXDw

5月27日 美麗至死
#靈慾咒怨 #TheCursedLesson
而家戲院冇乜戲好睇,好有衝動想入場睇下呢啲爛鳩伏片
由羅泓軫監製,Banjong Pisanthanakun導演執導的新作《靈媒》的物料在韓國已送等級審議,目測是要準備上映。《靈媒》講述在薩滿教仍然興盛的泰國北部地區伊桑的一個薩滿女神顯靈的家庭裏,家庭成員因為薩滿女神逐漸從仁慈變得可怕的故事。電影由SHOWBOX負責發行,泰國製片公司GDH 559負責製作,羅泓軫導演的製作公司北十字星聯合製片,海外發行由FineCut負責。

最新動態:
[討論] 第74屆康城影展 Cannes 2021
https://lih.kg/aNNjEdV
唔爭在喺康城拍多套參加埋威尼斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞