韓國電影集中討論區 (13)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
支持

Btw居然四個演技獎冇個白人
影帝睇咗未
我估青龍陣容減李秉加薛景求
屌佢老味 死人大哂咩
咁我覺得本身黑豹呢個人個文化意義又真係好大
我有啲非洲朋友都喺佢死個日post佢 又有blm 感覺真係點樣都做俾佢
雖然我覺得佢個角色應該係配角去夾硬加戲加到變主角

但係女主角真係anyone but VD
無意冒犯boseman
但睇完anthony hopkins同riz ahmed嘅表現,好難認同佢

另外點都要講句,Paul raci真係好勁
有冇影迷子知道香港上唔上sound of metal?
呢套唔入戲院睇真心嘥料
睇咗,覺得唔算特別好,普通嘅亞裔追逐美國夢戲,不過尹汝貞係做得好好,實至名歸
agger,Anthony Hopkins拎唔到影帝係天地不容 同埋Olivia Colman都做得好好,女配佢同尹拎都實至名歸
我都覺得Father做得好好多
咁但係奧斯卡不嬲唔係靠演技就贏到靠公關成份更多
Harvey靠公關拎到幾多個女主 冇人知
而且近十五年都冇黑人男女拎主角 注定要分豬肉分出去
睇尹汝貞睇到眼濕濕 好好戲
我覺得選材幾好 我阿婆都好鍾意鋤地種菜 係鄉下搬親屋都要係附近揾地鋤
唔係窮 係老一輩有一種執念 好難解釋 點都要耕田
我覺得種水芹菜好好咁反映左亞裔嗰種堅韌 幾艱苦都好 都好努力奮鬥嗰種精神
不過成品略一般係真嘅
Olivia Colman攞左就兩次絕殺glenn close
Minari 個特性幾match主題
仲致敬埋導演阿婆
我都睇左優先場
講起天理不容 諗起鎗狂帝國嗰年嘅jessica chastain圍都入唔到
憨撚鳩鳩
鎗狂帝國比步槍協會打壓 當年本拉登又比harvey搞 謝茜嘉雀茜婷真係好撚慘
有同好
Zero dark thirty嗰年豬俾Jennifer Lawrence已經好橙
公關真係好重要,睇下奉俊昊就知,掃獎掃到手軟
Glenn Close啲戲幾好,但永遠都攞唔到oscar
Amy Adams都係遺珠,有年有Arrival同Nocturnal Animals,一套都入唔到oscar
但係佢自從the wife之後就變到好怨婦
佢今年年頭又屌柒奧斯卡當年比獎桂莉芙 指桑罵槐話其他人唔識得睇戲
好好笑
奉俊昊導演,將所獲的湖嚴獎3億韓元獎金全數捐贈給獨立電影的發展支援事業。
近日,奉俊昊導演被選定為2021年三星湖嚴獎藝術獎部門的獲獎者,其通過製作公司Barunson的正式報道資料表示:「將把3億韓元的獎金捐給獨立電影的發展支援事業,希望能給一直為韓國電影注入新鮮力量,拓寬韓國電影界限的獨立電影創作者們貢獻一些微薄之力。」另外,還補充說道,「關於捐贈的細節,為了能夠有效地支援給包括短篇電影在內的獨立電影導演們,計劃在4月份與獨立電影相關人士進行討論。」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞