歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (69) 素組也是一種樂趣

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
笨大最顛係注塑成型果part
而家大部分都3D起模
分模已經冇以前咁難
巴打有冇興趣砌下軍機
我戰車撚黎船就現代船
Btw我指個內構係科幻機械人方面軍模既話全內構就真係一啲都唔新奇
越講越想買隻眼鏡狗砌
但未搵到工,屋企又大大幅嘆息之牆
所以其實我就真係唔係咁覺得
啲叫得出名嘅廠家之間實際技術上差距有咩咁大, 追唔追到對方之類
而係我覺得市場同銷售策略之間嘅分別
其實如果第二朝開始Tamiya, Eduard喱啲級數嘅廠出高達
我唔覺得Bandai設計喺模型市場上仲會咁唯我獨尊
就算係PG RX-78喱啲所謂頂尖之作都好, 都只係Bandai第一次用蝕刻片
當然....冇得咁樣比較
但我諗你哋明我咩意思啦
屌, 其實我心底裡唔係真係咁hater, 但打完喱段字出嚟真係覺得自己好撚盲反Bandai
磨練大家技術呀
你係咪爛袋壽屋打手,做咩要係咁踩Bandai

btw認真討論,我覺得主要係bandai出嘅模型嗰定位多數係老小咸宜(或者應該叫令所有人都享受到砌模型嘅樂趣),變咗係製作上唔會有太多難度,容易處理;反觀其他廠出嘅模型多數都話自己係大人向,變咗佢唔會理自己出得幾離譜/幾差,因為本身佢就唔係預新手入坑

再直接啲講係我認為bandai多數都係以小朋友做優先目標,而小朋友最緊要係件模型㩒扭又扭得,好自然Bandai就會積極去諗點樣可以令件模型易砌、分色好、高可動,最起碼你唔會見Bandai出嘅模型會有尖角;反而Bandai以外嘅廠出模型都係針對啲有砌模型經驗or成年人,自然佢只會諗點樣出得個外型靚就ok,因為通常大家砌完都係扭兩三次就會放入飾櫃,例如壽屋出嗰啲有尖角嘅都係尖到可以吉死人、啲件迫到勁實完全唔好扭etc.

btw只係我個人意見,我好認同Bandai全宇宙第一
我都覺得白色配得好睇dd
原版岩口味d
btw買左未砌
又爛袋 記一世

不過學我一個玩左10年模型既朋友講,壽屋D野唔可以講係高手向,不過佢係當你本身已經有模型底去玩,所以完全唔打算對新手有善,甚至可以講係有心搵位留難D玩家,唔想每個人砌出黎都一樣樣
喂屌, 俾你講晒啦, 收線

單論櫻花大戰喱系列喇我唔評價高達喇哎
我自問係難服侍都係要講架喇但係都要講
佢咃隻光武改啲分件hea撚到當我臭四咁
睇見試製櫻武張死人貼紙, 就當我係細路哥
好心佢班撚屌人要做就咪撚咁濕鳩啦
都已經賣貴一截, 應該最少都知道自己喱條line啲客係乜撚嘢人掛
條友冇返啲歲數買喱啲?
炒撚咗條Line個director佢啦, 倒米嘅都
所以我先話應該係目標客戶嘅分別,Bandai以外嘅廠多數都係針對啲有經驗or年齡層較高嘅人,佢哋完全係一副 "你買得我出嘅模型砌就預咗架啦" 咁款
方丈
你仲記著爛袋單嘢
你先係方仗啊
無衝突,你係方丈我係方仗
btw好難唔記得,個衝擊太大 我完全無啦啦比人追擊
丫屌你
咁樣七傷拳, 值得咩
基本上Bandai除咗高達 stand-rise同超級機械人之外 大部分都係面向小朋友
就算係面向大人個堆佢都係唔會話真係好大既空間比你去玩同發揮
但Bandai有樣野係其他廠幾難跟到既係反推機設起內構,雖然成日整埋係啲睇唔到既位
唔好話高達
好多廠都有出過既eva 我覺得最好玩既都係bandai 比例未必係最好
但好多細節係表面睇唔到
但砌個時係一一呈現係你眼前
所以係面前大人個方面佢同其他廠最唔同既佢着眼點唔係個成品到
係你砌個過程佢呈現比你睇既細節
咁當然砌出黎靚既真係唔到Bandai
2k油係咪真車油?
見YouTube有人用2k油上車殼好靚
想知邊度買到?
你自己睬佢 正所謂一隻手邊啪得響
不過講真我真係好鐘意MSG改件,好撚好玩
想問下如果噴黑色做打底色,咁其實重需唔需要噴咗底灰先?
直接用黑底灰

啲浮游砲用手擰出嚟,好易有白邊
呢種水口堅難搞
剪都好易入肉
攞海棉沙紙就住黎磨都要好小心
喵匠把單刃好似170幾
唔知效果點

利申:之前買左dspiae
剪大水口 貼住剪都一定要再磨

求救 RG獨角獸 骨架斷左
想問下應該用邊款膠水痴返?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞