用最理性角度幫你分析吓你嘅心事

268 回覆
3 Like 0 Dislike
巴打

唔係好多人可以好似你咁理性揀返現任,通常都抵受唔住誘惑揀咗B。

既然揀咗現任,就要心底上徹底放棄呢個女仔B(我雖然喺理性上講到好簡單,但我知道要放棄一個自己中意嘅女仔係極難),但係決定咗揀現任就必須做。之後要同現任增進感情,令自己覺得揀現任係啱嘅選擇。

我諗緊其實喺感情上用最理性嘅角度嚟諗係咪真係咁適合,因為最理性唔等同最正確,定係應該用感性嚟諗,忠於自己心入面嘅諗法,我其實有時都唔知道。
你絕對會妄想有機 其實係點都有少少少機(但事實係佢唔算好鍾意你,因為好鍾意嘅話唔會講出嗰句),而咁樣會好折磨你,你會成日唔開心,好辛苦的。就算比你嗰少少機會搏到同佢一齊你都會好難受,而一齊唔到亦都難受,所以我先建議唔好搵佢。

可能我講嘅說話會比較難聽但應該真實
佢係咪有新嘅對象呀,如果有就唔好啦,可能依家都無乜心機同你text了

男人食左至算
好正常

你地女人比機會男人食
而男人唔上你地仲會嫌棄
sp
我早排同一齊好耐 既女朋友分手
我好想可以繼續同佢一齊 好想有機會一齊翻

最近無意中知道左佢已經有新感情開始
我個心好亂 我仲想一直等落去 等佢地會分開
心入面諗 只要佢一日未結婚 我都有機會
我以為自己可以控制到自己情緒
以為自己訂好等 呢個目標 就可以平穩過渡日常
但原來好似唔得 理性上 我知自己要放手
唔應該糾纏落去 我諗住有既機會其實不切實際
但感情上 我放棄唔到
理性上諗係應該要放手,但實際上當然唔係話放就放到,你可以等,但唔係抱住一個想法就係死都要等到,等嘅同時打開自己,接受身邊新出現嘅人,照樣好好咁樣生活,直到自己有一日可以覺悟。

不過,同時諗吓佢係咪真係咁值得等,分得已經證明有啲嘢唔夾,就算比你一齊返結果都可能一樣,到時只不過會變成呢一次嘅餘震,而且佢分咗無幾耐就有新戀情添,所以諗等唔等到嘅同時要諗埋到底值唔值得呢。不過到呢到又會有人講感情嘅嘢邊有講值唔值得㗎其實都啱嘅。
由一開始我就明白分開得 段關係一定有問題
但只要知道問題係邊 唔再重蹈覆轍

我可以堅持自己唔開始另一段感情
雖然我想佢都同我一樣 但係佢冇義務咁做
我冇權要求佢一直同我一樣 同埋
分咗之後幾耐時間之後先有另一個 係冇準則㗎
雖然少不免會諗向最差嘅嗰個情況
就算咁我都仲係覺得我好愛佢
只要可以同番佢一齊 做咩都係值得嘅

只係我依家唔知點樣可以保持情緒穩定
唔係自己不斷想自己冷靜落嚟就可以
我有時會好突然之間就諗起佢
明明咩都睇唔到 都會去望下佢fb ig
會好想知佢近況係點 好似知道嘅多d佢依家點
心情就會容易d平伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞