[漫] 龍珠-超 Dragon Ball Super 集中討論 (7)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
大軍
有無人同我一樣覺得超d劇情衰過GT好多
當年反GT個班有無後悔
我覺得布歐勁過魔羅同呢條單眼仔好多好多倍
其實搬GT果7條邪龍黎做超都幾撚好睇
超一星龍屌打
GT淨係條神龍都型過超呢隻唔似龍既神龍

至少後期GT無咁兒童向,個結尾將大家由細到大對龍珠嘅回憶結連返晒,悟空真真正正死亡,幾感動架。
先唔好講泉水姐姐作詞首神曲
淨係超17號篇都一定吊打魔羅篇先

娜美星人 唔知菲利復活掛
普通娜美星人做既龍珠可以吹到威脅到自在極意既悟空
究竟邊個既idea咁白痴
個陣地球龍珠都係教悟空變神既方法
依家直接upgrade力量
娜美星人係左膠族 唔報仇
出外傳講第11宇宙戰隊日常可能仲好笑仲好睇
地球果條最廢
慘撚過猶太人
係新角色本身潛力勁啫,神龍只係幫佢谷出黎,關咩事
問題係一個比撒亞人猩猩滅族嘅種族居然可以做世界第一,睇怕都係有主角光環
大軍:話晒都用150年命去換,比下面呀
潛力強到可以威脅到極意悟空同破壞神路線柒達
每篇都要吹個勁敵出黎
比魯斯 界王之上 新神
希特 另一個宇宙最強 自身修練
扎馬斯 變質界王神 超神龍 不死身 交換身體 合體
菲利 天才體質 之前從未修練 一練戰鬥力急追
吉連 天才體質 現存唔合格果堆宇宙最強 自身修練
布洛尼 天才體質
魔羅 史前強者 曾威脅神界 善用魔力 龍珠回春 合體 吸收所有人神技能戰鬥力

發覺來來去去不外乎
合體吸收現成強者戰鬥力
龍珠力量 回春 換身 折壽變強
天才體質

當拓寬世界觀 或合理引用舊伏筆
會相對幫助接受
短短五年唔夠 爆左咁多勁人出黎
想睇佢打地府篇好過

以前每篇地球都會有改變
有人成長左 有人消失左 多左新朋友 等等
而家每篇完都係回歸原點咁 除左話主角勁左
多拉a夢 小新 死唔斷氣咁
主角級待遇起碼佢點都勁過以前悟空比達
悟空比達咪又係咁升
問題只係個角色冇啦啦爆出黎好冇癮,大家對個角色又冇興趣
菲利練左幾個月就藍神級數
力之大會之後佢繼續練落去既話,天使都打撚死啦
仲洗乜搵布洛尼
可能比28屆局限咗,好難有咩改變
唔合理在
每次個勁敵出現 力量都係同主角算接近
主角打低佢 進步左 又殺出一個力量算相若既強敵 邊得咁巧合
如果堆強敵有關聯性既 愈打愈高級就話姐
我寧願睇佢變老 起碼會成長
而家好似睇小智咁
力量一變強就識用破壞
寧願佢講下其他宇宙好過
來來去去都係第7宇宙
仲要個個都係神級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞