皇室決裂|威廉對哈里梅根所為震驚及憤怒 不滿弟弟聲明侮辱祖母英女皇

407 回覆
564 Like 11 Dislike
簡單講咪即係我脫離王室後繼續做職責都無用,全世界都有眼睇,但幾努力都得唔到我上司呀嫲認同

我可以繼續做㗎,但你唔俾咋嘛。

服務係universal嘅。

依到嘅universal有普遍、通用、一視同仁、去階級嘅意思。透過佢前王室身分到依家頂多duke嘅身分,已經降咗level 。

王室平民化、怎至到去王室共和制度,討論一直存在。本質上王室就有階級嘅意味,喺今日左傾思潮高漲嘅社會,佢脫離王室嘅選擇同依份statement就係國家本質上嘅挑戰。

一個王室去做service同一個公爵同一個平民做,對於王室嚟講就係有分別。王室角度睇,王室去做service嘅意義同公爵、平民做又點會相同。

英王係同上帝負責,王室向英王負責,佢責任就係向英王負責。王室成員要做嘅就係維持英國精神,放權同同民選政府合作管治人民。

由佢選擇離開佢公職,唔向佢上司呀嫲負責任嘅時候,佢已經為佢人生作出選擇。你都唔係王室一份子,又點可以俾你擔任公職代表國家?你辭職會唔會代表舊公司去見客?

王室唔只係屋企圍埋打邊爈一家親,係無得選擇嘅一份工,其實好無自由。

但既然為咗自由去離開份工,又點解要R爛腳呢?錢都係少事,唔係王室成員就唔可以知好多機密,點知你會點做?你可以咁勇敢改變人生,脫離屋企人同公司都跳槽,我點知你會唔會再反咬一口?

想返屋企食飯撚狗實可以,因為係一家人。但繼續用王室個名行事就已經係公事。俾你就係人情,唔俾你係道理,係跟規矩。

依室脫歐後,蘇獨議題又一次冒起。呀王子咁做真係影響好大。
我係佢我都咁玩啦
主要係想激死英女王
初時英女王好似係想安排佢地長註非洲代表皇室做親善大使?
梅根過慣Hollyood 上流生活,又諗住嫁個王子過英國皇室貴族生活,點會肯去非洲長住餵蚊
嘩!語氣酸撚到吖!妒忌心咁好重
哈利王子咁愛佢,第二個BB嚟緊
實唔會離婚草里,可以慳啲囉!呵呵!
佢毅然離開皇室一定有景轟,可能好受氣
唔好以為嫁入皇家好自在,返美國住仲開心
仲有哈利係有serve軍隊,你都唔做王室,又點會俾你介入軍隊事務
參選美國總統
不如大家估下後續有乜可能性?
1. 哈里被斷財路,霉根起飛腳離婚
2. 兩公婆無視皇室,繼續搞自己生意
3. 事頭婆又整多次車禍
4. 大家一直隔空互鬧
1234有晒
一句講晒冇得一邊拎皇室$邊反皇室
咁咪唔撚好嫁入去囉一早
佢細過都係型像差同反叛

係服完兵役洗咗底幾年

而家做嘅嘢其實都符合佢最初人設
咁好難這講,美國人係會覺得英國有王室好有趣
但唔會受依套,歷史已經證明咗
美國人個作風比較大膽,英國人比較subtle
佢點會care王室點諗
D有錢仔最鐘意一邊拎屋企錢一邊反抗屋企
英國講嘢大隻 行動細隻

真 有唔少力架國avg ig 低過65
係香港呢啲叫智障
iq
仲整個皇冠比自己已經好唔尊重
支持王子同霉根清君側
納咩粹邱吉爾歧視有色人仲勁
其實最主要成件事應該同血統無關 而係因為條臭雞人格有問題 成件事都係因為人格有問題而起
查理斯似佢老母
可以唔出聲都唔出聲
離開蜥蜴人家族,重解大看醒先係王道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞