街拍嘅恐懼

165 回覆
2 Like 26 Dislike
試過係街到影入間書店
未禁快門就有條友沖出黎

係連鎖書店定係 小型書舖?

小型 舊式
街拍多數都係腰平/盲拍,用細機其實冇咩人理你,D人會以為你係遊客。
你用D咩單反A7R影到拍拍聲又大大碌鏡好難唔屌你既,用leica咪zone focus盲拍囉左手手指摸住鏡頭粒tab都知距離啦,影開一枝鏡既話,盲拍都會估到8成視野。

兩張都係菲林盲拍(rollei 35/yashica 35)

有人話影到私人物業,業主係可以告得人,
有錢贏面就大。

尋日個阿叔話我影佢私人物業(唔係影佢個人)可以即刻報警拉我添。
街拍多數都係腰平/盲拍,用細機其實冇咩人理你,D人會以為你係遊客。
你用D咩單反A7R影到拍拍聲又大大碌鏡好難唔屌你既,用leica咪zone focus盲拍囉左手手指摸住鏡頭粒tab都知距離啦,影開一枝鏡既話,盲拍都會估到8成視野。

兩張都係菲林盲拍(rollei 35/yashica 35)

第二張幾好
其實你首先要諗既係街拍有乜原因

呢個好值得你深思

老實講從一個攝影師角度睇,只係一張拍低表像既相冇乜意思

森山大道都係影表象咋喎師兄
試過用起廣角鏡企喺個人側邊影 大部分冇玩相機嘅唔知你支鏡咁wide

正常多數用等效50 定焦大光圈,個人自然啲,唔好做賊咁
最好個人Ring Ring下出街影,啲眼神會收歛啲冇咁凌厲
扮影景等人到就萬試萬靈
從來都無(利申經常拎35mm街拍)
穿著打扮同埋態度 都好重要

個人心得

1) 唔好師師縮縮
2) 如果見到人哋眼神唔鍾意就擺低機 同對方講番你頭先想做咩 甚至道歉
3) 穿著打扮正常的唔好咁誇張或者MK
4) 俾少少錢印張卡片,有時候靚女甚至可以俾張佢(試過唔少真係有主動聯絡搵
你影相)
5) 有常識,例如你半夜去果欄影入面啲人,莫講話比人屌,唔俾人打算好彩

我拎部菲林機對焦勁耐,好多人望住我,等左好耐d人先冇望鏡頭
旺角未影過,我想上天台影
有冇特別位置介紹
咪啫係偷拍
街乜野拍
跟d阿叔去支那影性文化展一定俾影
跟d阿叔去支那影性文化展一定俾影

見過有啊叔當街當巷用單反加大炮,再加DIY 超長廢紙遮光罩影女 仲要慢慢MF

廢事行埋去影實屌
離遠用蔡司50反芒低角度大光圈影
sony夠哂真實

其實你有冇認真反思過自己識唔識影相
呢張真係....

廢事行埋去影實屌
sony夠哂真實

呢張真係....

條友淨係識J成像成色,撚識講叼啲咩

廢事行埋去影實屌
sony夠哂真實

呢張真係....

條友淨係識J成像成色,撚識講叼啲咩

最慘係成色都唔撚掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞