街拍嘅恐懼

165 回覆
2 Like 26 Dislike
閣下的樣貌如何
your face your fate
係人都應該討厭被毒撚偷拍
尤其網上自認樣貌一般嗰班

偷拍女仔就偷拍女仔啦
唯一一次俾裝修佬屌過
可能因為我通常都係旺區影 真係唔會有人咁得閒理我
其實反而唔好私私縮縮 光明正大會冇咁offending

不嬲好光明正大影
最多影完比個手指公佢
其實機既大細都係一種因素
我拎部a7影 係咁比人啤
拎point and shoot就無乜野 影得幾舒服
從來都無(利申經常拎35mm街拍)
穿著打扮同埋態度 都好重要

個人心得

1) 唔好師師縮縮
2) 如果見到人哋眼神唔鍾意就擺低機 同對方講番你頭先想做咩 甚至道歉
3) 穿著打扮正常的唔好咁誇張或者MK
4) 俾少少錢印張卡片,有時候靚女甚至可以俾張佢(試過唔少真係有主動聯絡搵
你影相)
5) 有常識,例如你半夜去果欄影入面啲人,莫講話比人屌,唔俾人打算好彩

這5點完全係正確,有些根本係將心比己咁諗,自然問題就少好多。

令到對方明白"我唔係玩野",令人相信你,係睇你做人功力,同影相靚唔靚冇關的。

我都覺 所以gr係街拍神器唔係無原因
唯一一次俾裝修佬屌過
可能因為我通常都係旺區影 真係唔會有人咁得閒理我
其實反而唔好私私縮縮 光明正大會冇咁offending

袋sir你都係舉機影?
定係盲拍

舉機多
腰平影多數都係構圖需要

我都覺 所以gr係街拍神器唔係無原因

係好大影響,我留返部RX1 唔賣主要都係留返街拍.
你無啦啦拎部1DX + 70-200 射人。俾人屌係好正常
我平時街拍未搵到target就一手揸機,垂低,行緊冇乜人會發覺,搵到target大約三米先喺腰間睇尺估距例如1.5m,到咁上下先舉機precise啲對焦,通常因為差唔多距離,所以拎好少就中焦,中焦就光速影垂翻機直行當冇事發生

利申用rf菲林機手動鏡

不過都係好驚,未中焦就㩒咗失打
影得所謂街拍,就預左俾人屌
一係你就唔好影,玩其他
一係你就繼續頂硬上,但願你影到一兩張大作可以同你祖宗十八代解釋番

對得太多已經唔覺得香港條街有咩好影
除非你set個特定主題當project,或者影某d集會活動
影得所謂街拍,就預左俾人屌
一係你就唔好影,玩其他
一係你就繼續頂硬上

十分認同
最緊要清楚自己點解要街拍
反MON係腰間影 DUP低頭望構圖
你部機對住D人,D人都唔肯定你係咪影緊佢,唔會好意思屌鳩你
想問攝台嘅巴打
你地街拍影人果陣有無俾人問候
我試過一次俾人問候祖宗十八代
一次俾蝻搭膀頭要拆菲林
仲有無數咁多次俾人鬧
搞到宜家大部分時間都係盲拍
一係就靜靜雞離遠影
搞到d相出黎就無咩感覺
所有我好想知d巴打係條街影人果陣係點先無俾人話 同埋點克服俾人問候嘅恐懼
我個人就好唔鍾意問完人先影 因為擺pose已經唔係果種記錄人生活嘅野

平時一個人影定揾埋其他friend 伴住?
你係舉機影定點?
係香港街拍 盲拍會好d
始終有文化差異
其實仲有好多野要注意

我似賓仔
基本上扮聽唔明人講野就無事
而家影相都係街拍鳩影多
其實真係同尋寶冇分別 有時可能行成日都食白果
至於你話驚被人屌就避免唔到架啦 一係就唔好影
但有啲題材自己都避免影
應該話影唔落手 e.g 露宿者
而家影相都係街拍鳩影多
但有啲題材自己都避免影

有d真係影唔落手
露宿者, 清潔果d
而家影相都係街拍鳩影多
但有啲題材自己都避免影

有d真係影唔落手
露宿者, 清潔果d

除非做緊某d專題
否則唔會影佢地
樓主想影果啲係咪叫street portrait 如果用長焦遠距離影點睇?

好少街拍 求指教
光明正大影 俾人發現就微笑/ thumb up 甚至可以讚下佢外形
有project在身就可以印定幾張相袋係身 人地問你影咩都可以拎出黎解釋
而家影相都係街拍鳩影多
但有啲題材自己都避免影

有d真係影唔落手
露宿者, 清潔果d

除非做緊某d專題
否則唔會影佢地

係, 乞丐 推車 都唔會影
尋到寶個滿足感似乎係個動力去繼續影
光明正大咁影咪得

有陣時拎撚住部機都眼望望口UPUP啲阿嬸 咪開口屌柒佢

你樣衰 成個變態龍友咁姐
今日係黃大仙廟賣拜神用品鋪頭
比個呀姐話呢到唔比影相 要經管理處同意
今日係黃大仙廟賣拜神用品鋪頭
比個呀姐話呢到唔比影相 要經管理處同意

利申 只係影緊條巷
而家影相都係街拍鳩影多
但有啲題材自己都避免影

有d真係影唔落手
露宿者, 清潔果d

除非做緊某d專題
否則唔會影佢地

其實好嘅作品真係幾張就夠
Btw其實pre focus呢招係街拍嚟講都幾好用
樓主可以試下 可以唔洗下下望viewfinder影
而家影相都係街拍鳩影多
但有啲題材自己都避免影

有d真係影唔落手
露宿者, 清潔果d

除非做緊某d專題
否則唔會影佢地

其實好嘅作品真係幾張就夠
Btw其實pre focus呢招係街拍嚟講都幾好用
樓主可以試下 可以唔洗下下望viewfinder影

其實我用leica M
所以大部分時間都係咁樣盲拍
不過唔知點解盲拍出黎嘅相無擺上眼嘅相有感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞