警於庭上稱腰間裝備令衣服隆起讓人識別身份 庭上傳來訕笑聲

292 回覆
1817 Like 57 Dislike
24歲學生去年初在西九龍中心拍攝「藍店」空姐牛肉飯時,被指拿出電筒照射便衣警長,當場被捕,事後被控普通襲擊罪,案件今天開審。警長庭上聲稱當日被綠光照射後「隻眼好似吹脹咗咁」,又指眼睛出現光影及痛楚。辯方大狀盤問時則指,有警員在警署內拔出配槍,以槍柄掃抹被告衣服,然後謂:「支槍有晒你衣物纖維,信唔信告你搶槍襲警?」又有警員將被告頭部撞牆至流鼻血,最終被告需入院治療。警長堅稱不知情。

警稱腰間裝備令衣服隆起讓人識別身份 庭上傳來訕笑聲

涉案警長3712李志健供稱,案發當日與同僚前往西九龍中心「空姐牛肉飯」進餐,其間突被一道綠色光束從遠處照射雙眼,即時感到不適。未幾被告繞過其身邊,再拿出手機偷拍他們,李隨即站起拘捕被告。
庭上播放被告被捕時的片段,可見李質問被告謂:「你做乜影我相?法庭已經頒佈咗,影我相侵犯我私隱。」現場隨即多人大叫:「邊個知你係警察呀?」李被問及旁人如何能得知其警察身份時,李自言「因人而異啦」,又指「正常人好難判斷警察身份」,但稱其腰間裝備令衣服隆起,指「今時今日會好易分別出嚟」。公眾席上隨即傳來嘲笑聲。辯方大狀亦指,李當時沒有佩戴委任證,反問:「你入店內時,有冇大叫我係警察?」李答:「冇。」

警長「冇行動其實係計劃」

李又被質疑拘捕被告時只在意被拍照一事,從未向被告查問照射事宜。李同意,但又指「唔係唔問,係未問」。辯方再質疑李當時被照射卻沒有採取任何行動,李謂「冇行動,其實係計劃」。

https://hk.appledaily.com/local/20210216/NACKXQQMBBFHPDXW7WVZDHRVFA/

上一個庭啲狗可以有幾多「金句」?
死黑警
以為自己係陳志雲?
係街做嘢嘅人腰間有水樽點計?
肚腩大都要被屈做狗
屌你老味返庇護工場啦
辯方大狀亦指,李當時沒有佩戴委任證,反問:「你入店內時,有冇大叫我係警察?」李答:「冇。」

當值律師都唔弱喎

呢位「同僚」又係咪腰間有好多裝備
快啲甩哂d頭髮啦仆街
個手足好慘!
死黑警正仆街

呢位「同僚」又係咪腰間有好多裝備
反問:「你入店內時,有冇大叫我係警察?」

笑死
畜牲無一隻無辜。
香港警察死全家
不分黑白,通通都該死
周星馳咩
。。。
屌影張相都俾狗打到爆缸再屈搶槍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞