有無研究開山水畫既巴打?

60 回覆
4 Like 0 Dislike
本身對古典詩詞好有興趣,每次睇到啲描寫山水既句子都覺得好靚.近排想開始再了解多啲山水畫既部份,本問下有無巴打有啲入門既書可以推介下?
自推
唔識 但Google結果:

《林泉高致》郭煦
https://zh.wikisource.org/wiki/林泉高致集

《美的歷程》李澤厚
http://library.lol/main/D3E7761FA7015C8CA3C5AB54DF2E3915

《寫給大家的中國美術史》蔣勳
https://pan.baidu.com/s/1kTuSjGF

《中國藝術精神》徐復觀
http://library.lol/main/1946C71F6BB51F02EA6568DB3F68EE9D
兒登仔識撚咩
可以睇下鳥山明
好撚慘
冇人覆…
推…
五毛幫推
Lm
王國瓔 中國山水詩研究
從兩漢六朝以來梳理山水詩嘅源起發展同藝術特色會令你對山水詩更加認識
徐復觀 中國藝術精神
裡面有講山水詩畫論中所謂氣韻嘅定義

山水畫以我認知主要分 宋朝以來嘅工筆畫 同 宋以後潑墨 潑墨概念有啲似西方抽象畫 以寫意為主 所以係漢學研究 有時會叫做chinese abstract
至於工筆畫發展至今 就有融合西方繪畫技術嘅嶺南畫派 如果想睇下 可以search黃君璧 喻仲林 等 你亦可以比較下兩者相同嘅畫 畫法有乜分別

利申我都麻麻地識
幫手
要人呀
唔緊要啦,我本身都預左少人覆,感謝你幫手推po
LM學野
感覺欣賞山水畫都係一門學問
利申:畫開工筆畫
最近港台有個節目叫呼吸美學--中國古畫賞析,都幾好,巴打有興趣可以睇下

https://youtube.com/watch?v=UlTtFTGCO6Q&t=156s
以前係工賊會學山水
個老師教得好好
但係學咗兩年
工作太忙放棄咗
而家去咗英國想pickup返都唔得
由張大千溥心畬入手
已經睇左半個山水畫史
巴打有無啲書推介下?
寫字同畫畫都係極差但唔知點解對欣賞畫好有興趣
水墨畫傳統而言基本上分三個門類,山水,人物,花鳥。唔計當代d實驗水墨既話。
山水主要分類又可以分以下幾種,水墨山水(水墨only),淺絳山水(絳:一隻紅色tone,個種畫法係用左赭石(啡紅色)同花青(類似navy blue),畫一種秋意。青綠山水,用左礦石藍色同綠既山水,石綠石青顏料,畫既效果會似春天,夏天既感覺。雪景山水就會用到白色既粉(蛤粉)整顏料去畫一種冬天既感覺。簡單咁理解。
山水畫出來既感覺會有種可以係入面游覽既感覺,同我地睇既相或者西洋畫唔同,山水畫係多視點既,我地平時睇image都係單一視點,呢個特點令到觀者可以係同一個畫面睇到唔同時間同地點既野。而山水畫好多時都用大山,樹林,石頭去分隔唔同空間記錄唔同空間發生d咩。山水畫一般呈現方式有直幅,手卷,册頁,對聯,同扇面。

山水畫好講格調同風格傳承。山水畫形成其實可以date到唐朝,詩人王維係記載落嚟最有代表性之一。以前畫山水畫既人大部分都係讀書人,通詩文既,寫書法都好勁,王維就係其一。佢出名畫雪景既,有好多後世大師都會臨摹佢既雪山行旅圖,基本上畫雪景既畫,都係沿王維條水既。而畫畫呢件本身係古代係讀書人先會做既leisure活動,王維係文人,佢詩書畫都勁,佢呢個figure被後世當係文人畫既模板。

除左王維之外當時仲有個畫家叫吳道子,地位同王維差唔多,不過佢最有名係畫一d神仙宗教畫,呢度唔詳細講。

去到五代,就有四個最有代表性既畫家,荊浩,關仝,董源,巨然。佢地既畫法都承繼王維,例如山石同樹既畫法,而董源,巨然亦都有種畫山石既方法流傳落嚟,至到張大千同溥儒都會用個種方法。

宋代係山水畫發展既最高峰,宋朝重文既政策其中之一就係係京城設立畫院,畫院既畫家都要有學識先入到,畫師就收俸祿幫皇帝畫畫。都有師徒制既。宋朝基本上最具代表性既就有李成,范寬,郭熙。
李,范同郭合稱北宋三大家,佢地畫法都確立左山水畫史既語言,例如李,郭會畫樹畫到蟹爪咁,范就著名係一種畫石既畫法-雨點皴,皴法指一種筆法,有聚散疏密排織一d點/線,畫緊一種texture,一般都用係畫石上面。另外有種好common既就叫披麻皴,披麻皴係derive from董源同巨然,取法自王維既山體結構。李,郭既皴法係承繼自披麻皴
巴/絲好有心機亦都好齊全

但山水應該冇對聯形式
有都係兩屏/四屏春夏秋冬景咁
李郭派既皴法應該都係自家面目
李成係卷雲皴 郭熙係鬼面皴
其實都係古人觀察真山真水之後嘗試重現山石質感既手法

若有錯誤請指正
亦想請巴/絲打繼續打埋落去
簡單入門可以睇王季遷教你看懂書畫
如果進階d可以睇徐復觀,會涉及到美學多d
另外高居瀚James Cahill都好值得睇,基本上大學如果修書畫藝術史都一定會睇
林泉高致係好野,但係係古文,入面既概念會好抽象,如果無畫開/無熟既人導讀住其實好難connect到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞