影風景D810定A7r2/A72

61 回覆
0 Like 0 Dislike
A7R2 set B1M1 會偏紅,
基本上唔駛set
A7R 就要

D810 同 A7R2 我會揀A7R2
size 真係細一個碼
去旅行方便好多
仲有wifi 可以share相好方便
DR 問題,只限iso 64, 100 D810 係好過A7R2
但相信係檔案格式問題

PS, .由D800 轉A7r 再轉 A7R2

同埋A7R2(Sony)係咪唔執相唔得?
小弟玩咗D7200兩年,鍾意影景但漸漸發覺唔夠玩想升級
目前有:3支dx鏡+70200/4

雖知D810影景絕對正,但睇再佢本身幾重下,同埋要換曬靚鏡應該都要大出血...

咁小弟就諗,與其都係換,不如考慮下sony輕啲,又有4K?然後就去試機,電子Mon同快門都冇單反咁爽,不過聽講部野好勁,好多人轉會咁...

有幾個疑問:
1)邊部影風景好啲?(dynamic range, 曝光寬容度etc)
2)長遠黎講(>4yrs)邊部&邊個會值得投資?
3)暫時唔慣Sony色,係因為部機本身定點?
4)A7R2同A72除咗像素4K外,成像等有冇分別?
5)Sony鏡會唔會好貴&少選擇

睇過好多資料 始終唔清楚邊部好啲
認真拜託各位ching畀啲意見小弟

1) D810 DR (高)少少
2) 7r2
3) Sony 柒色,綠到仆街B1M1 可解決
4) 有,R無lowpass filter, sharp d 但易有moire
5) 會

between, 你買靚af 鏡的話,7R2 唔輕/細得過d810 幾多
Nikon 最大問題係長曝個VF 會漏光入去
快門聲就個人喜好啦,我個人J開筧美和子,J 快門聲就不了。

EVF vs OVF 覺有優缺點,睇你點揀

Ching d810可以關vf的

利申用緊

雖知D810影景絕對正,但睇再佢本身幾重下,同埋要換曬靚鏡應該都要大出血...

咁小弟就諗,與其都係換,不如考慮下sony輕啲,又有4K?然後就去試機,電子Mon同快門都冇單反咁爽,不過聽講部野好勁,好多人轉會咁...

有幾個疑問:
1)邊部影風景好啲?(dynamic range, 曝光寬容度etc)

1) D810 DR 個少少
2) 7r2
4) 有,R無lowpass filter, sharp d 但易有moire
5) 會

請問Ching咩係B1M1?
即係佢啲色彩可以調翻正常@@?

其實用A7R2揸大鏡會唔會好on_

Sony 機偏綠,AWB set番靠blue 同magenta 可以解決

係機裡面內置到較B1M1?

有幾個疑問:

1) D810 DR 個少少
2) 7r2
5) 會

請問Ching咩係B1M1?
即係佢啲色彩可以調翻正常@@?

其實用A7R2揸大鏡會唔會好on_

Sony 機偏綠,AWB set番靠blue 同magenta 可以解決

係機裡面內置到較B1M1?

係, 就係awb 較
新手學影相
追POST題外話一問
我同樓主一樣想換部機影landscape相
本身自己係用XT10玩
想上FF 唸緊 A7R2 定等6D2 睇
唸6D2 都係慣OVF 到而家都唔太慣個EVF
唸A7R2 係貪佢真係方便,去旅行輕D,有時拍片都有S-LOG2
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
DR 問題,只限iso 64, 100 D810 係好過A7R2
但相信係檔案格式問題

我都心大心細,我用nikon d3s好多年,想轉a7r2,但唔捨得nikon d 鏡,a7r2可以用返nikon鏡嗎
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

我都心大心細,我用nikon d3s好多年,想轉a7r2,但唔捨得nikon d 鏡,a7r2可以用返nikon鏡嗎

加adapter 可以手動。

不過D3s 同 a7r2 係兩種用途,有錢雙修就好
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

可以但Nikon flange distance 好大
個adapter大到仆街....
如果個我成手Nikon 鏡又想玩高像素
不如買多部body(D810)好過
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

無左自動對焦?
a7r2 幾錢?
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

無左自動對焦?

一般adaptor都係手動,自動都係廢,用 focus peaking 好過
影景A7R2 + Loxia 21, 以後乜都唔想用

基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

放左NIKON 鏡佢
除非你要用大炮
但我覺得你用MC-11 + SIGMA 鏡仲好

最近有人用metabone + CANON 鏡用係A9 話OK 快
長遠可能淨係FE 鏡或Canon/Sigma + Sony 會係唔錯選擇
基本上唔駛set
A7R 就要

size 真係細一個碼
去旅行方便好多
但相信係檔案格式問題

放左NIKON 鏡佢
除非你要用大炮
但我覺得你用MC-11 + SIGMA 鏡仲好

最近有人用metabone + CANON 鏡用係A9 話OK 快
長遠可能淨係FE 鏡或Canon/Sigma + Sony 會係唔錯選擇

我拎住nikon大三元,唔捨得賣

我反而放左L21
我三支wide
batis 25
l21
.本來諗住放25

結果反而覺得25 玩街拍都幾ok
放左L21
現家610係咪已經狗不屌

真係差咁遠
利申:仲用緊610
我3部都用過,D810啦

DR勁,低iso 解析度nikon略勝,還元原色較準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞