zack snyder版正義聯盟 官方預告!!

687 回覆
95 Like 24 Dislike
覺得BVS無問題嘅可唔可以解釋下

1. Doomsday如果打贏超人,Lex要點樣執手尾
2. 點解Batman支炮要一飛飛上彈,唔整三發連射
3. 點解要整咁大支矛,又放到咁遠,整把隨身刀仔仲方便
4. 點解最後要超人插死doomsday,明明Wonder Woman用武器仲勁

Synder故事太多唔make sense BVS先會咁膠,不過佢個vision係有趣嘅
成個地球一齊拎黎做笑話
直頭促進世界和平既一幕
個順位同合理位喺邊
其實罪犯都係人
batman唔係唔知超人係好人
佢只係唔相信人性
超人要說服batman, 應該表現出堅強,而唔係軟弱
個part我覺得要係從batman雙親手無寸鐵下被射殺黎做對比

batman目睹慘案後生出內疚同無力感,觸發batman會對無辜群眾受到傷害時產生要對施暴者報複之心同埋自毀傾向。呢樣亦都係batman向superman挑戰既原因
當batman成功迫到superman入絕境之際,superman講martha 令到batman不自禁回想母親被殺既情況。而家手持凶器殺人竟然係佢自己,superman變左受害者;身份立場既反差引發左batman既心理創傷,咁情緒激動都可以理解

另一個間接因素,係MOS同BVS入面都有將superman類比成上帝既情況,batman肯定聽過呢個講法。但當superman講martha個時,batman會誤以為superman係知道只有佢先知道既秘密。superman係一個全知既存在既話咁樣佢係有可能就係上帝,咁batman咪係弒神

係戲院第一次睇過陣已經咁覺得,所以我唔覺得呢part好弱智。只係認為係一個劇情表達既手法無咩特別
一開波Bruce咬牙切齒講撚到超人非殺不可
跟住一個人名就停撚左手
真係好撚合理好順滑
Batman殺嗰班罪犯如果一早大叫Martha可能唔使死
bruce殺超人個理由係合理到無可辯駁
一開波見證超人為左拯救地球殺左幾十萬人
之後一路見證超人既善行
佢從來唔質疑超人既人性
只係認為力量本身就係威脅
就好似民主制度,即使你係聖人,都要阻止你終身連任咁
唯一合理不殺既理由係超人既意志堅定同神聖到連bruce都驚訝
而唔會係咩軟弱都係一個人
如果都係一個凡人咪更加要殺
其實真係要講既話如果唔係tdkr/ injustice 咁話batman同superman價值觀有沖突既setting
其實佢兩個係無咩問題真係大到要開打
見漫畫打親都係因為洗腦多
只可快怪bvs兩個編劇無溝通好,一個就講哲學一個就講打怪爆谷片攪到個劇本咁唔順

真係要講既話其實美隊3都唔合理,根本個法案who fucking care,最尾場交都係因為老母in stead of 大價值觀沖突
He has the power to wipe out the entire human race, and if we believe there's even a 1% chance that he is our enemy, we have to take it as an absolute certainty. And we have to destroy him!

Martha!

乜撚都唔記得晒lu
我理解係蝙蝠俠係嗰幕明白到超人係真心想救人類(Martha)先唔殺佢,我覺得可以接受。但如果超人老母叫Mary咁點算
諗起end game “bucky is alive”
佢問埋哂假設問題多9餘
又唔見問Endgame量子空間直接搵退休齊石thanos搞掂啦 洗鬼周圍搵石咩
根本on9
本身Now已經睇到HBO Go,咁係咪等3月就睇到zack版
呢個好笑
million Kryptonian cells=mass annihilation
Batman查咁耐都唔知超人係真心救人就真係唔合理啦....#386嗰位巴打嘅解釋就真係合理曬,可惜劇本唔係咁寫。
Martha嗰part係點睇都柒,你話batman睇到超人有人性嘅一面,呢啲根本成齣戲都冇真正講過,純粹斷估冇辛苦。講梗係兩條友以命相搏嘅situation,一句老母就咩事都冇,對比翻之前點都想殺咗對方嘅鋪排,真係好on9
batman強調1%可能性都足夠毀滅世界
「有人性」根本更加該死
1. 唔排除佢同doomsday有血嘅感應,可以某程度上控制到doomsday
2. 邊際效應有巴打解釋咗,同埋如果batman嘅kryptonite係得咁多,應該唔會一次過用晒
3. 矛作為武器冇問題嘅,支柄長啲發力好啲.... 同埋可能舊石個形狀改變唔到,batman只係加個手柄落去
4. WW 都係咁同travis講啦...
啱啱睇完WW84, 好正,好感動
咁都正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞