《聽說過美國聖地牙哥這間鬼屋嗎》外傳

175 回覆
88 Like 4 Dislike

《聽說過美國聖地牙哥這間鬼屋嗎》外傳
故事簡介

政府突然宣布全港進入緊急戒備狀態,

無數感染者襲擊人群、血花四濺……

我從大學逃命般終於跑到旺角這商場,

完全沒想過這才是讓我掉進地獄的開始……

==========
終於出外傳喇!
隔咗咁耐,大家應該唔記得晒個故
不過呢個外傳可以獨立咁睇,無睇鬼屋個故都無問題。

之前大家投俾天韻最多票,
所以呢個故會用大學時期嘅佢做主角(即係入鬼屋前傳),
俾大家睇下點解佢大個咗會咁變態

暫定一個星期更新兩篇
如果唔想等文,
建議睇埋另一個緊張末日故《死也不要讓我成為他們》
因為呢個故正正發生喺《死》嘅時候!
所以亦可以當係《死》前傳咁睇
(當然唔睇都會明講咩,會有註解)

風格方面大家放心,無鬼屋個故咁重口血腥,亦無嚇人圖
但保證緊張刺激!

如果覺得個故唔錯,希望有你嘅正皮又好、留言又好
你嘅回應係我寫落去最大嘅動力!

帶定頭盔:
本故事純屬虛構。
本故事不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。
本故事無意亦不打算「消費」旺角商場電梯意外。

===================

相關文章連結:

《聽說過美國聖地牙哥這間鬼屋嗎》
FB:  https://www.facebook.com/greenizmstory/photos/a.261927000851816.1073741831.238043723240144/261927007518482/?type=3&theater

紙言:
https://www.shikoto.com/article/93048/%E8%81%BD%E8%AA%AA%E9%81%8E%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E8%81%96%E5%9C%B0%E7%89%99%E5%93%A5%E9%80%99%E9%96%93%E9%AC%BC%E5%B1%8B%E5%97%8E.html

《死也不要讓我成為他們》
FB: https://www.facebook.com/greenizmstory/photos/a.247708362273680.1073741829.238043723240144/247708378940345/?type=3&theater

紙言:
https://www.shikoto.com/article/67948/%5B%E7%B7%8A%E5%BC%B5X%E6%87%B8%E7%96%91X%E8%A1%80%E8%85%A5%5D-%E6%AD%BB%E4%B9%9F%E4%B8%8D%E8%A6%81%E8%AE%93%E6%88%91%E6%88%90%E7%82%BA%E3%80%8C%E4%BB%96%E5%80%91%E3%80%8D.html
一開連登就見到呢個post 留名
留名留名 耐到都唔記果陣睇哂未
外傳-01

故事簡介:

政府突然宣布全港進入緊急戒備狀態,

無數感染者襲擊人群、血花四濺⋯⋯

我從大學逃命般終於跑到旺角這商場,

完全沒想過這才是讓我掉進地獄的開始⋯⋯

「由於嚴重急性情緒綜合症『森士』疫情嚴重 (註*)、病毒傳播速度迅速,本港保安局已於早上十時發出黑色外遊警示,呢個係針對所有海外國家發出嘅外遊警示,如非必要切勿前往外地。

「另外,本港已進入緊急戒備狀態,全港所有學校、各行業停學停工直到另行通知。政府呼籲市民切勿外出,靜待喺戶內安全地方並將門窗緊閉——」

(*註:簡稱森士病,出現於《死也不要讓我成為他們》的虛構病,一種透過體液、傷口傳染的情緒病,發病期間患者的行為具侵略性、失去理智地殺人)

故事全文連結:
下面兩個故事都同呢個故事有關(不過唔睇都明講乜)

https://www.facebook.com/greenizmstory/photos/a.261927000851816.1073741831.238043723240144/261927007518482/?type=3&theater

《死也不要讓我成為他們》
https://www.facebook.com/greenizmstory/photos/a.247708362273680.1073741829.238043723240144/247708378940345/?type=3&theater

[朗毫方商場B2層]

呼、呼、呼……

商場隔沒多久就廣播這段訊息,不,應該說沿路一直過來朗毫方商場都聽到同一段警告。我肯定是瘋了,這種時勢還老遠從大學趕到旺角來,明明教授叫我們下課後馬上回家。

呼、呼、呼……

他死了沒?到底死了沒?

地上淌著血這中年男子是我第一名殺死的人,應該說是第一次直接用刀刺殺死掉。雖然之前試過間接殺人,然而如此血淋淋地幹掉一個人,還真的蠻……蠻痛快!

森士病或許讓很多人痛失至親,但對我來說卻是一個極好的機會!一個可以合法殺人的機會!現在整個世界亂成這樣,警察和執法部門自身難保,誰有空管我殺的人是不是感染者、是不是自衛殺人!

終於終於,可以完成我多年來的夢想!

家賢……你等我啊!

「天韻!原來你跑咗入嚟!無事嘛!?」與我同一學系的同學阿智跑過來。

我們現處於地鐵連接朗毫方之間的地庫層。不用說,所有路人和店舖裡的職員都已經逃走,剩下的只有地上數件屍體。不曉得他們是不是隨時會醒來的感染者。

「有無俾佢感染到?」阿智這白痴,自己渾身是血還先顧我。不過他有他的存在價值,暫且與他共同行動。

「手上啲血係呢個男人㗎,我無嘢呀。」我說。「反而你,頭先有無整親?」

意思是怕他受感染,森士病病發的話我就危險了。

他卻以為我擔心他安危,一臉得意說:「放心,我會一直保護你㗎。嚟啦,上埋條電梯就入到朗毫方㗎喇!快!」

嘆口氣,無奈地跟著他跑到地面有H&N那層,這時通往外面的玻璃大門已被木板封起來,看不見外面街道的狀況。

很明顯是商場內的人阻擋發病者從外進內而封起,所以其他出入口也即將被封閉?

「死喇,到時有咩嘢事咪走唔到囉?!」阿智回頭問。

我堅定地說:「之後嘅事之後先算,我要搵家賢出嚟先。」

他立刻怯一怯:「我唔肯定佢走咗未㗎,總之我哋以最快速度,上去十樓睇吓先,家賢間舖就喺果層!」

由於通訊系統失靈以致網絡斷斷續續,他無法用Wtsapp聯絡家賢。

「佢一定喺度。」越過他,我繼續往前走。

「天韻,」他從後拉一拉我。「你肯定你……殺得落手?」
我直視他雙眼答:「我已經等咗四年,就係搵緊機會落手。我擔心嘅,反而係到時你會唔會禁住我。」

他無奈道:「佢呢種人唔死都無用,我只係唔想由你郁手。」

「你只要將我帶到佢面前就得,其他嘢你唔好理。」這是警告他不要代我動手。「行啦,行呢條電梯直上第三層。」

電梯底有幾個人躺著,不曉得是死掉還是感染者,快速跨過他們、踏上電梯好了。

「你哋係咩人?!」電梯頂部掠過一個人影,對我們大喊。

換作平時一定心想:關你甚麼事!可是目前狀況,很明顯是判斷我們是不是發病者。森士病發病者與電影中的喪屍無異,只管殺人、不會說話。

「我哋無事㗎,係正常人!」阿智大叫。

「俾我哋上嚟啦!」

「好!」她爽快道。「快啲上嚟,我哋好等『人』用。」

聽起來絕對不是一件好事。

到達三樓,人吵雜聲更大聲,感覺上面很多發病者在襲擊人群。

剛剛把關的人是一名戴防毒面罩、身穿校服的女子,她說:「我哋就嚟守唔住低層,要將防線退上去八樓。你哋有無刀,快啲上去幫手!」

「幫手」意思是殺掉發病者吧。

「咩防線?講緊咩嘢?」阿智問。
「外面咁危險,我哋諗住暫時匿喺朗毫方,相信你哋都係入嚟避難。原本諗住封晒成幢商場,但佢哋太多人喇,我哋只好改為由第八層開始封起嚟。」

這解釋了玻璃大門的封板。

「咁你留喺度做咩?」難道上面已經變成廝殺屠場所以她不敢上去?

「我哋有人喺樓下超市運緊嘢食物資上去,我喺度睇住。」

聽起來他們很有組織,一定需要足夠人手才配合得如此有規模。家賢會不會是其中一份子?

「上面有條長電梯直上八樓,我哋一上到去就衝去長梯果度。」阿智悄聲說。

我們想法一致,根本沒打算在這裡久待,只是為了家賢。

當然,事情不會如此順利發展。

我們一上到四樓,面前環境混亂得不堪入目。

不,不是混亂這樣簡單,而是大混戰!

映入眼簾當然是長電梯沒錯,但梯底分別有幾群人扭打成一團、失去意識的人流著血四散躺在地上、人們慌張地逃往更裡面的美食廣場、尖叫聲、不明物品敲打聲......

此刻,完全不知道面罩女叫我們上來幫手,到底要從何著手。幸好我和阿智目標明確:上八樓。

「天韻!跑呀!」阿智率先跑在前頭,拉我的手想把我帶到長梯。

可惜一跑近,混戰中的幾個人馬上轉頭看我們,那充血的雙眼、嘴角滲出的血絲......

他們已經受感染!他們全部都是發病者!

「呀——!」看到地上的情況,我不禁失聲大叫。

原來他們不是在混戰,而是圍住地上一件屍體正在分吃中!

「哇屌!」阿智幾乎要吐的樣子。

我喊:「危險!我哋避一避先!」

從長梯上去似乎是沒可能,重點是,其中幾個發病者發狂似的對我們吼叫起來!

「走呀!」阿智帶我轉向美食廣場那邊跑,身後幾個發病者咬牙切齒地緊追我們!

不要說上八樓了,能否在四樓生還也成問題!

——待續

希望睇完可以俾個正評/求其留個言都好,
等我知有人想睇落去……
呢個會好鼓勵到我嘅寫作!
一開連登就見到呢個post 留名

是咪舊讀者?
正 一直等緊出外傳
加油俾心機 出快d
留名留名 耐到都唔記果陣睇哂未

舊讀者
唔緊要架, 獨立2個故, 唔睇晒都明呢個
聽日出埋第二回!
正 之前有追開
睇到想嘔
正 一直等緊出外傳
加油俾心機 出快d

原來仲有人記得
會加速架!
當初個進度太慢冇追
個故完未
舊讀者留名
等睇外傳
留個名先
等到喇!正評咗先,訓醒再睇

正 之前有追開
睇到想嘔

幾驚個個唔記得晒個故
食左肉醬意粉未
舊讀者留名
等睇外傳

好彩仲有舊讀者等緊外傳
會俾心機落去!
獵奇鬼屋 我記得你
留個名先

多謝多謝!
外傳-02

朗毫方商場四樓

跑向美食廣場途中經過幾條電梯,但全堆滿雜物阻擋去路,看來是面罩女所講的「封鎖商場計劃」之一:為免感染者殺上來。

在甜品店和壽司店後面,我們來到美食廣場。

眼前的景象讓人感到很不對勁……

不對勁不是指牆上或椅桌上的血跡,也不是地上的屍骸,而是這裡竟然平靜得與剛剛長梯那邊形成強烈的反差。

究竟逃跑的人們走去哪裡?

「點算好呀!我哋唔夠打㗎!」眼見快跑到盡頭,阿智失聲大叫起來。

我和他只得兩人,但狂追我們的發病者......糟糕!五人!

這時我隱約瞄到其中一間食店的櫃台下面,有人影閃動,似乎有人蹲在裡面躲起來!

原來剛剛那班逃命的人跳到食店入面!

「果度呀!我哋爬入去!」我跨到櫃台上,果然發現有幾個人一臉驚訝藏在裡面。

由於我擋在櫃台上,阿智來不及進來,他爬入隔壁的食店裡。

不過暫時沒空理他,因為身後已經有兩個發病者闖進來!

「你引晒佢哋入嚟喇!」一名OL整張臉皺成一團大罵。

「屌!咁撚多嘢講,殺撚晒班仆街先啦!」滿口粗口的青年喝斥。

「噗!」

這一聲讓在場人士目瞪口呆,一名長得清秀的女生一刀直插發病者頭顱,即時解決了發病者!

「——呀!」我左手手臂被另一名發病者猛力掐住,他瞪大眼睛要向我咬過來!

右手立刻緊握小刀,橫放向他血盆大口中架開他、左手使力掙脫他,慌忙從附近的餐架上抓了一支叉子插向他眼睛。

粗口男上前用刀割他喉嚨,成功再殺多個發病者!

Clear!我們這邊清除了所有發病者,即是另外幾個爬入去阿智那邊。

「仲有三個!我哋快啲過去幫佢哋!」我趕緊道。

話一說完,隔壁馬上傳出求救聲!

「走開呀!」一把女聲,聽起來很辛苦似的。

「嗚呀!」似乎是阿智的叫聲。

OL雙手抱在胸前顫抖道:「留喺度係最安全,要救你自己救。」

「咁撚自私!」粗口男罵。「靚女唔緊要,我幫你!」說罷他瞄瞄我的胸部。

清秀女扯一扯他衣角,輕輕搖頭。

我嘆口氣:「我明白,咁我自己去!」因為阿智還未可以死,他一定要活著。
其實呢個屍故同鬼屋故有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞