致富月供港股美股 (15)

630 回覆
26 Like 1 Dislike
好,thank you
想開

但想知開戶要提供銀行戶口
係咪之後都要用返同一個嚟轉錢?

另外
轉錢入致富係咪一定要同名
e.g. A銀行轉錢俾B的致富戶口
岩岩轉港幣去密密子帳
又係自己show左美金
無show港幣
我洗唔洗再轉換一次?
如是網上開戶,銀行轉數入錢要用回開戶提供那個銀行戶口轉數及提供入數紙,如登記用sdda則可用其他戶主本人的單人名銀行登記轉數。

所有存款必須要戶主本人銀行轉錢,不能用其他人。
不太明白,建議你打去night desk叫同事同你對一次

明白
唔該晒
問左,佢話無問題
我係港幣內部轉帳過去美股ac(我選左港幣過港幣)
但佢直接show左美金,唔洗我用貨幣轉換
我唔知咁樣要唔要額外比手續費或利息
你看清楚你呢家在美股戶口內的是美金定港幣?因為環球股票戶口是計晒所有貨幣計算美金購買力,即是你有港幣在環球股票戶口會買到野,但到T+2時你人是持有港幣欠美金,咁會計息。

你可以照交易先,到買了貨後才轉為美金都得,只要在T+2前有美金便不會計息。
我上星期2放左港股t+2應該到左ac
依加ac內係全部美金
但你上次教我係要自己手動轉美金
港幣係寫0$咁我係咪可以安心落盤啦
我見佢轉換直接港幣換左美金咁係咪無問題?
正常是,最緊要是見到有美金
依加個ac全部係美金
無港幣,咁應該掂啦?
想問下月供美股,一般環球ac無錢,環球密密trade 有錢 咁樣供唔供到
想問美股止損限價盤是否只需設定觸發價格
當下跌至觸發價格便會用觸發價格賣出
唔係,仲要set價格,呢個先係賣出價黎
觸發價只係觸發扔個盤出去
比你想成交既價高一格set
供不到的,只會計主帳戶購買力
可以參考下教學-交易篇

https://youtu.be/R7eLFyWXt4s
想問下如果想轉啲貨出去其他證券行要點做?(only美股)同埋相關既手續同收費係?

Sorry ar郭董,知你好比心機做,不過香港既環境真係...想將重倉既美股放係離户,我保證港股都係用致富做交易的
明白及體諒的,不用sorry

由於我地同美國券商需處理一堆行政工作,他們都收得貴的,每隻轉貨收USD50, 最少收USD150. 需去分行填表及等3-4日,其實可能在市場沽了再買回仲抵。
想問下點玩美股盤前交易,手續費幾多?
我見我美股ac都係有扣利息
扣緊1$之後會再扣?
你電郵你戶口俾我我幫你看看

thomas@chiefgroup.com.hk
郭董 請問現金抽新股係計帳面定可用結餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞