致富月供港股美股 (15)

1001 回覆
29 Like 3 Dislike
你要幾多?
唔多
今次唔敢博,個市股災咁款
5萬股?十萬股?
想問孖左之後幾耐入返錢唔洗計息?thx
T+2下午2時前

即是你星期一買,星期三下午五時有錢即可。

如你用了孖展額即日沽回變回正數都不借計息
唔該晒
多謝支持
想問以股代息代收息同股點計手續費
代收股票股息同紅股有咩分別?
係咪好似0003咁 20送1叫紅股
平時以股代息叫股票股息?

如果以股代息收股又收現金息
係咪會收兩次0.3% 最低15蚊x2 = 30
股息金額的0.3%,最低15
股票股息是上市公司俾股東選用股票或現金,送紅股就是上市公司冇得俾你選,只可收股

你的理解是對的

以股代息餘額不會收第二次

想問下option係咪仲係得long?
美股option只做long,經過GME單嘢應該都唔會俾做short, 夾爆個客要公司上身,太大風險了。

cover call就有可能,不過好多野排緊出,未有耐做到,全時段、月供兩次,報價、Alert、借貨、股息再投資、All in one buying power、Fractional share等等, 應都唔止呢啲一時都記唔晒。
郭董,我今日孖左新股,已經沽左補埋倉,但係可用結餘仲係負,有冇得加購買力比我美股戶口用住先
你打去night desk同同事說

嘩,洗唔洗回得咁快
祝你哋愈做愈好
美股option係咪要set個1蚊之後再執單,冇得睇market既掛單
應可以直接落,不個市價要出面睇,你出了warning?
冇電腦果時會set1然後去改單度睇價,如果直接睇到會方便好多
改單度睇價?不太明,我地應有提供報價。

你意思是落定先,睇完價改方便過直接落?
想問邊度有提供報價,應該係我唔識開,呢幾日先研究
其中一個
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/tsla/option-chain

google us stock option都有堆
我以為話app入面有
有電腦果陣就咁用,冇電腦果時就好似你講咁落定先再去訂單度改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞