致富月供港股美股 (15)

565 回覆
26 Like 1 Dislike
郭董新年快樂!
請問美股如果買細價股,一買買幾千幾萬股,係咪用SIPC抵玩啲,如果大價股例如tesla,買十幾廿股,就主帳戶抵玩啲?

我見兩種帳戶除左最低收貴同計法唔同,同埋保障條款唔同,仲有咩分別?
郭董,我上個post問過👇🏼

想問如果個戶口孖展緊,入面啲股可唔可以轉出去其他券商/銀行?
同埋轉出有冇收費?喺收費表份pdf好似搵唔到?
https://www.chiefgroup.com.hk/Content/pdf/service/hk/all-charges.pdf

想再問多少少,因為其實想攞返部分之前入嘅錢出黎,但本身負緊數,所以有得入冇得出,依家諗緊兩個方案:

方案A:
1 首先沽部分本身想沽嘅貨沽到冇負錢先
2 然後轉想keep嘅貨去第二間券商,例如牛牛
3 同時 (例如勁假時段) 沽牛牛啲貨攞錢 + 喺致富用購買力買返啲貨
缺點:要畀轉倉手續費

方案B:
1 沽貨沽到正數 (想攞返嘅數目)
2 提款
3 再用購買力買返啲貨
缺點:沽貨到買返中間有time gap, 買返嘅時候可能要捱貴貨

兩個方案前提係啲貨其實係諗住keep嘅
你會suggest點揀?有冇更加好嘅方案?
新年快樂

如只以收費計算,買多股數的細價股是SIPC最抵,次抵主帳戶, 最貴環球密密trade子帳戶

如買大價股,買500股以內是環球密密trade最抵,買500股以外是主帳戶最抵,最貴正常是SIPC 子帳戶

不同帳戶的收費條款有不同,如你時買不同股種類,可以在App未登入前報價頁內的計數機比較下,一般你計
一注500股以內:環球 密密trade
500-800:主帳戶
大於800股:SIPC

留意幾個戶口用的美國券商不同,SIPC子帳戶會限排盤與現價相距最多30%,$0.5以下細價股不做。環球密密trade冇價格跟但所有OTC都不能做等。主帳戶則由於是用緊幾間行,可交易的股票能是最多。

不過千萬提大家如買細價股要留意有些帳戶是按股數計,佣金收費可以好貴,盡量不要用錯。
應該仲有啲更好的方法,你方便你電郵你戶口俾我,我睇完個倉再俾意見

thomas@chiefgroup.com.hk
謝謝郭董,好詳細
郭董想問下好耐之前oxy送左隻6年後22蚊call
依家可以點樣放?
你照打返個code應該沽到,你俾個code我我幫你看看再覆你
痴線佬
OXY 03AUG27 22.0 C
可以直接set價賣?
但係睇唔到報價
呢隻看不到報價,你可以打去night desk (25009290)叫同事幫你看看,或者你在投資組合按呢隻再按交易,會去到交易頁面有個前收價作參考
Lm
LM
敦董新年快樂

想問下用戶資料下邊港股果到有冇得自己排位?
你意思是那一頁?有冇screen?

下邊港股滬股深股果到
每買1隻新股就會係最下邊,想知有冇自訂可以自己放返頭幾位
唔係跟number既咩
有邊個app做到自訂最多做到股數/金額大至細咁排
係?

本身得幾隻股冇留意,而家多左幾隻係倉到先知
跟股號排的
郭董幾時再搞投票加美股月供list?
呢家110隻美股月供已是人手做的極限,要等系統攪好好似港股自動化才可再加,唔好意思。
致富搞咩 入唔到盤前
逼我一定要開市送出 屌
美股盤前現時是6點開始,請選全時段交易
琴日send咗,唔知你收唔收到?
收到,今日放了假,明天同同事傾下可以點攪到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞