GK/雕像討論區(2)

1001 回覆
7 Like 26 Dislike
https://www.toy-people.com/?p=58495

到底咩係GK?
可以睇咗以上條Link先

亦都有人概括有版權嘅叫雕像;
無版權嘅叫GK。

到底邊啲先有版權?
其實有好多工作室都有開訂同搵廠整GK賣。
大部分都無版權,質素就要視乎工作室。
有版權既唔算多,因為就算同一套漫畫版權都有細分,同埋要不斷續約,而且價錢不非。
最底會有一啲版權工作室介紹。

我亦都聽過好多師兄話GK不外如是,原來佢地係睇完信和用膠盒包裝既大膠「GK」,其實個啲完全唔係GK,最多叫「假景品」。

不過而家現時點同信和多左啲公仔機,SHOW返啲真GK出黎,相信有見過既師兄都會睇得出有名既工作室同真既GK真係靚到一個點。

當你想訂某款,但又心大心細,可以黎問下大家意見。(不過請上圖)
當你買左新款,除左自己開箱開心(或者不幸中伏好嬲),可以黎分享一下。

另外希望大家尊重下知識產權。
我聽好多人講版權雕對佢黎講無咩特別,
「有版權」唔係吸引之處,仲要賣咁貴。

老實講有版權最主要就涉及金錢,
閣下唔買唔係問題。
但請尊重有版權嘅工作室同
堅持買版權嘅收藏家。

而且咁多工作室百花齊放,有好有唔好,
好就有良性競爭;唔好就侵犯緊版權,
同埋好易中伏或者呃錢。
有啲工作室官圖無限好,大貨係篤屎。
所以最好問下/做下research先買。

無版權嘅工作室睇熱潮,
早排咁多鬼滅大熱,三日唔埋兩日就有一間開訂,
好多新入坑玩家以景品角度睇,
當然覺得好正,但講緊炒價三四千蚊嘅話,
已經可以買隻質素再高好多嘅款,
甚至乎買到有版權嘅雕。
當然你話有錢有愛,啲錢係你嘅,
你鍾意點洗我都阻止唔到。
但乜野都搶乜野都炒,只會令工作室愈出愈垃圾。

以下會有啲簡單Q&A,歡迎有問題再問,
未必識答,但識答一定答。

1)講左咁耐,邊啲工作室有版權?
日漫就主要Tsume、開天、RYU、UA、鐵風箏、集美、Oc
美漫就主要Prime 1,XM,Sideshow
等等

2)邊到可以買到/訂到?
現貨就要問下代理,有時某啲款會有少量現貨
或者上Facebook d 二手Group徵。
由於涉及版權,灰色地帶,唔會有鋪頭明碼實價擺現貨賣(海關有機會搞)
有錯請指出。
-
訂嘅話請搵比較出名嘅代理,近排聽唔少騙案,唔好貪平個少少。
我自己搵龍珠gk toys同專業gk訂開,
香港gk都係比較大嘅代理。
其餘代理你可以照留言問有無人訂過,
不過我就唔會再覆,萬一不幸中伏幫你唔到

淘寶最好搵啲大店,XXHome,X智,猴X,萌布X等。

另外如果想係gk zone hk或者gk zone訂野之前做少少資料搜集再決定訂唔訂。

3)訂 / 轉單 嘅流程係點?
訂:搵間信得過嘅代理,
比訂金代理>等工作室整>準備出貨>補款>速遞到付
-
轉單:同賣家傾好價錢,最好開個WhatsApp group,代理+買賣家,講明轉單,
到時準備出貨>補款>速遞到付

4)土地問題,啲盒掉唔掉好?
隻雕唔係好貴,或收藏價值高嘅話,啡盒就唔建議留(衞生問題);彩盒就最好留,除非你肯定自己唔會搬屋/唔會賣/唔會移民,或者好瀟灑平賣都無所謂,否則無盒你要將隻野帶離屋企都幾困難。
但有啲盒成個洗衣機咁大,所以我自己就租倉擺盒,全部都有留盒。

5)買返黎爛左點算?
新買嘅就算無位拆出黎擺,都最好拆開檢查下(除非一心轉賣,有人追求全新未拆),
發現有損,即刻通知代理同工作室講,通常售後都會寄返補件比你,由於香港寄返廠唔平,佢未必要你寄返爛件比佢。
-
二手買嘅照問下代理,太耐無得售後就只能夠課金搵手藝人/上色師傅修復。
唔想課金就自己買啲混合膠痴下,最緊要過到自己個關。

6)閒閒地都一二千,大舊啲就三四千,
我買返十零廿隻景品唔好?

當然閣下有自己嘅選擇權,我只能夠以過來人嘅經驗同你講,
當你開始買雕像,會發現完全唔同層次,
慢慢覺得景品買黎只會阻掟。
我間唔中都會買返一兩隻景品,
但對景品嘅需求愈黎愈細,
只會諗留返啲錢買雕或者點樣可以擺多幾隻。

當然閣下有錢有位嘅話,WHY NOT BOTH?

7)咩係翻模?

有啲工作室專做翻模
例如古羅、Tf toys、鼠先生

即係將啲有版權/炒起左既款,照炒照做多批黎賣,但價錢平一半甚至1/3。
簡單黎講即係A貨。質素就見人見智,但有啲的確幾可亂真
有啲人會睇唔起翻模;有啲人會認為自己收藏無乜所謂。
即係你想買隻撈,但又覺得貴,最後買隻A貨。
有無問題就視乎你自己價值觀。
但香港地gk市場已經算細,翻模嘅二手市場仲細。

小弟youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCVz3fxx3BaJ6NBuSYNIWV8Q
(歡迎留言比意見、改善,盡量插得細力啲

MEWE 玩具Group:
http://mewe.com/join/toysharing
(為左篩選某類人請答啱三條問題先可以入Group)
比啲實物圖大家參考下

Pish
痴線
已經有兩個負皮
係咪你兩條友呀
Lm
Lm
Lm
Lm
咁多工作室, 不如介紹邊d有唔伏或者有作品嘅工作室?
咁多工作室, 不如介紹邊d有唔伏或者有過高水準作品嘅工作室?
你要買d咩先 本身上面寫左個d版權就已經係唔伏之選
日漫既話
t 社onepiece/聖鬥士/龍珠/妖尾
集美 onepiece
iks 火影
開天 ....觀望中 第一間鬼滅版權
版權個d太少選擇
當然講個d雜牌軍
XZ睇過d開箱好似都ok
最近見Hero Belief出bunny tifa官圖就幾靚,未買過佢實物, 過往開箱片見到鬼滅好似ok, 不過FF7個d偏真人樣難度高過動漫角色好多
唔會有一間套套都唔會伏
可能龍珠整得靚 但整海賊王好肉酸
又或者有時轉廠或者crossover都會出事
所以睇你問邊套
暫時出左貨嘅鬼滅無一間叫靚
FF7更加係垃圾
幫啲鬼滅盲撐粉兜下
唔應該話無間靚
只係無一間值得炒/高追
都叫有啲對得住原價千零蚊
但幾千真係得啖笑
WCF size 都5百幾
千零真係合理價 當隻版權巨人都可以走曬detail 既時候更甚.
hero鬼滅叫ok既話我覺得rb隻蒂法都係你心水
成個大肚婆咁
連個官圖都咁柒, 清d眼光真係
屌拿星 呢d真係污染眼睛既妖物
Fantasy d鬼滅幾好
有得fight吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞