20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (6)

623 回覆
9 Like 1 Dislike
以下內容由 樂在其中,如沐春風 巴絲提供

就黎到新生申請, 襯仲係post 頭提一提

申請TSFS/ FASP時
千祈唔好為咗趕deadline
求其填完份申請表就交

因為學資處有個 警告 嘅指引
嚴重嘅話直頭會拒絕申請
一旦跌咗入個list, 個申請就會嚴格N倍

以下兩個情況去到指定金額, 就會跌入list
1. 漏報或少報 收入/資產
2. 沒有在申請書上適當地填報 收入/資產
簡單啲講, 即係冇填收入/資產係申請表
但之後交返,一樣係跌入警告list

如果真係太趕要交
或者唔肯定父母嘅收入資產
可以係補充資料, 即係申請表最後一頁
講返有啲咩唔肯定

以下例子可供參考
- 家庭收入/ 資產不確定
- 請以後補資料為準
- 全部
最好就跟返自己情況打返
但包圍得越多越好啦
因為漏野係漏咗先知漏咗
到知道漏咗嘅時候已經太遲

懶人包:
如果想申請順利啲
唔好亂填申請表
善用最後一頁補充資料

另外特別提一提定期存款/投資戶口
由其係某啲中資銀行, 每一個定期存款/投資戶口有自己1個no.
同存款戶口no. 完全唔同, 填錯咗都係當係情況2處理
如果太多no.唔識分就係補充資料寫返:
一切以綜合月結單內資料作準

大路問題嘅整合
Grant loan
TSFS: ugc funded programmes 例如八大、資助ive學位
FASP: Full-time 自資學士/asso/HD

non-means
NLSFT:ugc programmes,筆錢過落學校
NLSPS:自資學位,筆錢入自己戶口

詳情可以睇下面2條link
https://www.gobear.com/hk/blog/personal-loan/apply-grant-loan-non-means

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E7%94%B3%E8%AB%8B-grant-loan-%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C-%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%96%87%E4%BB%B6%E6%B8%85%E5%96%AE

重要日期:
2020/21學年網上申請到年底先deadline
2020/21學年最後交貸款文件日期係2021年6月30日
舊生deadline係早過新生

問:Bank statement要幾時到幾時?
20/21 學年tsfs/fasp嘅申請
申請人、父母嘅戶口都要交哂全年
由1/4/2019至31/3/2020嘅交易記錄

問:Bank statement唔齊點好?
去銀行畀錢拎返

問:係咪一定要月結單?屋企人啲月結單dum曬,簿仔得唔得?
得,要印埋前面證明係個持有人同埋要有上年4月到今年3月31號嘅交易記錄,去銀行打簿證明冇用過,佢會出翻d 記錄同日期,如果太耐冇打簿, 出現Net Back Items/ CBC/ CBD啲字眼,咁就要比錢銀行申請返詳細記錄

問:PT/Intern人工計唔計收入?
申請人自己嘅收入唔計,如果你係全年FT而且你返學時KEEP住返份FT 先要計

問:非同住+未婚兄弟姊妹洗唔洗比收入證明?
唔洗,但要比住址證明,同寫埋有冇比家用

問:問財仔借過幾萬數會唔會影響grant?
有proof就唔影響

問:grant loan 計唔計借錢,學生喺街外既貸款學資處會唔會理?
借錢唔計收入,借咗未用仲係戶口嘅錢計資產,銀行戶口見到係財務機構貸款就唔會特別問

問:如果屋企人唔洗交稅要點prove?
自己寄份表去稅局攞張野證明唔洗交稅,兩份表叫IRC 2815/ 2816,但要9月後拎先有用,舊生大部份情況唔洗再拎,除非忽然冇哂收入之類

問:父母離婚,仲洗唔洗交曬兩邊既身份證,月結單副本個啲?
你跟邊個就淨係交佢既野就得
Eg: 跟呀媽就淨係交呀媽既所有野 ,呀爸既野空晒佢就得
再喺補充資料度寫會交埋離婚證明書(絕對離婚令 FORM6/7B)
其他呈請書、律師信嗰啲一律唔計,除非1.4.2019先搞離婚手續
到時影印定張野,夾埋喺疊野度交埋就搞掂

問:如果asso/hd升yr3,係咪要等8月尾同yr1一齊apply?
confirm學院收咗你(唔係conditional offer),又有學生證/no.嘅
可以早啲入form,唔洗跟新生申請

問:如果申請人有配偶,係唔係淨係報配偶嘅資料同銀行statement就得?
係, 報哂配偶收入資產

問:父母現金出糧,出完糧唔入銀行,交租交現金,咁點計佢收入同資產好?
填收入自述書,資產係其他資產嗰欄填返截至31.3.2020持有嘅現金

問:Grant使唔使搵彌償人?
貸款先要,grant唔洗

問:政府派錢同學校獎學金係咪屬於「任何人向你/及家人提供的補助款」?
唔算

問:屋企人自僱要點申報?
自僱睇邊類, 做生意/司機/小販嗰啲要填P&L,一般就填收入自述書

問:貨款文件一定要親身交,但依家wfh咁點交non meanD證明貸款文件?
郵寄/投遞箱

問:股票戶口要晒一年月結單?保險單都係? 定係比最後一個月就得?
股票戶口要截至31.3.2020, 一張就得
保險要1.4.2019-31.3.2020期間嘅週年通知書

問:申請完non-mean仲可唔可以申請其他資助?e.g.車船津貼
可以申請其他資助,grant 同non-mean係獨立處理
申請完non means, 你都可以申請grant, 即係FASP
車船津貼係要連埋FASP/ TSFS申請
但non-mean自身係唔會有任何津貼同資助

問:申請完grant筆錢幾時會到?
60日係齊資料起計, 要補資料就重新計過
當你申請嗰日就齊資料, 去到過數最快都要3-4星期,保守估計兩個月

問:Non means有無得借生活費?
冇,只可借學費

問:無合資格彌償人可唔可以申請豁免?
豁免就真係幾難,放寬彌償人資格易d,即係提名一個本身唔合資格既人做你彌償人,批完就可以幫你做彌償人

問:full grant會收到幾多錢?
要知你咩學校咩科申請咩scheme先答到你準確嘅數字
舊年申請nlsps,去到交貸款文件果步
10月尾deadline,去到而家都未交
上學資處電子通睇,我的帳單果欄無咗
係咪已經自動取消咗,要等下個學年再申請過?
Hostel津貼出未
點解貸款兩三個禮拜都未過到數嘅
有冇人收到sem2嘅loan但仲未收到grant
第二期免入息 nlsps幾時派
學費單出左
我年年都係一炮過比 今年仲未有消息
想問下如果警告信 下年申請係咪會難啲?
打電話問返 原來我係填錯咗我媽嘅全年總收入
應該全年十幾萬 我填錯3萬 佢就出咗警告信比我

不過岩岩收到資助通知書 佢照批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞