[走難]EB3 移民去美帝

190 回覆
9 Like 0 Dislike

EB2 應該要係MANAGER 果啲至得?
我又未去到果個LV 但身在海外想拎H1B 都好難

同埋啲美國依家會捉搵中介去安排工作黎申請EB3 既人?

EB2/3係睇學歷 2係master或以上,3係Bachelor或以下

前排先係加州捉左一堆中介

但eb2唔係要有人請先?但要人請又要有h1b?

EB2同3都要有人請,只係通常申請時間好長,所以要你有H1B先留得低嘛

即係點都要有h1b先得

H1B 由近幾年開始要每年四月抽,碩士或以上學歷會比較著數。不過依家有Executive order 話要 Review H1B policy, 唔知下年會變成點。

如果你係香港出世,再經 EB2 搞綠卡,無額外抽查多數年幾就得,中抽查就加多六至九個月。

不過我唔清楚搞 EB3 係咪要持有 H1B, 你可以自己再查下。

但如果我係海外 僱主點至可以請我先

我知有公司會肯幫外國人抽 H1B, 但間公司要等到 H1B 十月生效時,個僱員先可以係美國返工。

EB3 個情況我就唔清楚。

都好少...因為要等半年

同埋啲美國依家會捉搵中介去安排工作黎申請EB3 既人?

EB2/3係睇學歷 2係master或以上,3係Bachelor或以下

前排先係加州捉左一堆中介

EB2同3都要有人請,只係通常申請時間好長,所以要你有H1B先留得低嘛

即係點都要有h1b先得

H1B 由近幾年開始要每年四月抽,碩士或以上學歷會比較著數。不過依家有Executive order 話要 Review H1B policy, 唔知下年會變成點。

如果你係香港出世,再經 EB2 搞綠卡,無額外抽查多數年幾就得,中抽查就加多六至九個月。

不過我唔清楚搞 EB3 係咪要持有 H1B, 你可以自己再查下。

個公司要請你同你係邊無關,只要律師同公司證明到真係係美國當地請唔到好似你咁既人才,就可以幫你申請

要證明係美國請唔到相關人材,係去到申請綠卡時先要做。H1B唔需要呢步。

即係點都要有h1b先得

唔肯定香港eb2/3排期幾耐,快既有可能一年,慢既大陸要等六年,所以唔一定要h1b

都係唔多明

Sor 1999

其實H1B某程度上係為左幫你係等eb2/3期間可以合法留係美國做嘢,所以如果你出生地既國家係eb2/3入面申請排期時間唔係好長既(e.g. 1年),而公司又唔用h1b黎留你幾年,肯幫你直接申請eb既話,你可以用讀書既OPT時間黎走eb process。

但好似大陸太多人申請eb,而家好似要排3至6年先拎到green card,咁你點都要有h1b先留得低。

唔1999 呀 唔該晒巴打
所以都係要有H1B 但依個真係好難
我又唔係果度讀書拎OPT 佢要等我半年仲要未必得

所以點解我一開始話好難
因為人地要係唔知你工作能力之前就幫你搞咁多嘢同等你咁耐,h1b一年得一次,仲要好大機會抽唔中
Eb3可以好快,但都要1年左右

美國而家好多公司知你無gc in都唔in你
特別唔係高層,好多可能申請都難,巴打做開邊行?
如果你個中介真係幫你揾到(不過應該會食你部分人工),真係最好方法

即係點都要有h1b先得

個公司要請你同你係邊無關,只要律師同公司證明到真係係美國當地請唔到好似你咁既人才,就可以幫你申請

要證明係美國請唔到相關人材,係去到申請綠卡時先要做。H1B唔需要呢步。

係咩?我之前申請h1b(衰左),個律師好似都要證明請唔到人定有特別要求所以得我做到

即係點都要有h1b先得

唔肯定香港eb2/3排期幾耐,快既有可能一年,慢既大陸要等六年,所以唔一定要h1b

都係唔多明

Sor 1999

其實H1B某程度上係為左幫你係等eb2/3期間可以合法留係美國做嘢,所以如果你出生地既國家係eb2/3入面申請排期時間唔係好長既(e.g. 1年),而公司又唔用h1b黎留你幾年,肯幫你直接申請eb既話,你可以用讀書既OPT時間黎走eb process。

但好似大陸太多人申請eb,而家好似要排3至6年先拎到green card,咁你點都要有h1b先留得低。

所以點解我一開始話好難
因為人地要係唔知你工作能力之前就幫你搞咁多嘢同等你咁耐,h1b一年得一次,仲要好大機會抽唔中

如果你個中介真係幫你揾到(不過應該會食你部分人工),真係最好方法

做finance
係唔知個成功率姐...最驚係gc 又冇錢又冇
舊錢本來可以用黎買間劏房嫁

即係點都要有h1b先得

係咩?我之前申請h1b(衰左),個律師好似都要證明請唔到人定有特別要求所以得我做到

以我理解好應該係H1B 都係
去美國有咩好丫,有加拿大又唔同

何出此言?

BTW 點解我開親POST 都冇人入?

全球稅喎

同埋而家仲身有人想做美國人

稅黎講應該唔算高 而且都住係美國做咩驚全球稅
無知一問全球稅意思係咪指身在海外都要交稅?

好多人聽到全球稅都卻步
但其實好誤導
海外收入講緊過左10萬美金一年先要交

冇十萬美金一年學咩人移民

即係點都要有h1b先得

都係唔多明

Sor 1999

所以點解我一開始話好難

做finance

除非巴打做到好高層
Finance真係好少見有人無gc 揾到工

即係點都要有h1b先得

都係唔多明

Sor 1999

所以點解我一開始話好難

做finance

除非巴打做到好高層
Finance真係好少見有人無gc 揾到工

如果係我就唔洗開POST
幾十萬香港買個屎坑都唔夠、你俾撚左去LA買間condo仔千零呎先五六十萬美記、有冇咁撚筍
幾十萬香港買個屎坑都唔夠、你俾撚左去LA買間condo仔千零呎先五六十萬美記、有冇咁撚筍

我覺得唔係呃人既...係驚最後唔得姐

下。。。。係香港樓價先咁痴線姐
有d人咁驚全球稅但又要做美國人
咁你做得個邊既人就要遵守番人地國家既法倒架啦

咁驚到時係個邊安定左先諗點拆囉
大家都知香港已經冇得救 最大問題唔係政府/商家/支那
而係香港人自己
所以為咗下一代著想 我都想安排下後路
而我成日見到有啲移民中介話幫你搞EB3
想問下有冇巴打成功搞過? 又有冇巴打搞完收咗皮?
想了解下個成功率如何

準備10連

佢有無寫包成功先
有d人咁驚全球稅但又要做美國人
咁你做得個邊既人就要遵守番人地國家既法倒架啦

咁驚到時係個邊安定左先諗點拆囉

果啲驚既人係話緊做美國人唔好 唔好誤會
大家都知香港已經冇得救 最大問題唔係政府/商家/支那
而係香港人自己
所以為咗下一代著想 我都想安排下後路
而我成日見到有啲移民中介話幫你搞EB3
想問下有冇巴打成功搞過? 又有冇巴打搞完收咗皮?
想了解下個成功率如何

準備10連

佢有無寫包成功先

冇啦 如果係不成功不收費我狗衝啦
準備去讀書 搏一搏

讀咩

LA樓價由02年大約升三倍、好似冇咁顛、因為人地三十年摩窿五厘樓上、仲有賺左要俾税

LA樓價由02年大約升三倍、好似冇咁顛、因為人地三十年摩窿五厘樓上、仲有賺左要俾税

仲有地税 保險
加州屋保出名貴尤其是南加
識好多人都用EB2/EB3移左民,但真係有人請,唔係揾中介

Trump上台之後好多人先因為咁樣俾人拉左,祝你好運

姐係提供個d係黑工?

我自己打算用EB1B或EB2申請

D中介開空殼公司之後用D公司黎幫你搞移民

香港果啲應該都真係有份工做既
但佢唔係不成功不收費我唔多想試姐

有咁易有真既工個個都去移哂民啦

有真工嫁
一個月得1600美元冇人過去之嘛

其實美國底層既人,係咁上下
但好多地方,1600美元夠哂洗,洗哂食
識好多人都用EB2/EB3移左民,但真係有人請,唔係揾中介

Trump上台之後好多人先因為咁樣俾人拉左,祝你好運

姐係提供個d係黑工?

我自己打算用EB1B或EB2申請

D中介開空殼公司之後用D公司黎幫你搞移民

香港果啲應該都真係有份工做既
但佢唔係不成功不收費我唔多想試姐

有咁易有真既工個個都去移哂民啦

有真工嫁
一個月得1600美元冇人過去之嘛

鄉下地方1600好洗過香港好多倍
你估香港物價低架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞