一文睇透點解笑9同路人的風氣絕對不可助長

228 回覆
328 Like 24 Dislike
岩岩想覆人post結果打左一大段野
忍唔住覺得要獨立地出post分享下:

有一班人
佢地9成時間係用黎笑9所有抗爭行為
溫和行動就笑你唔夠激
激進行動就笑你送頭
流亡海外就笑你著草
坐監手足就笑你被昆
眾籌行動就笑你人血

有冇留意過,基本上當所有人眾志成城咁做一樣野
形成到一股民眾力量時,佢地一定會出黎唱反調

總之做咩野都係冇用
傳播失敗主義,令到所有抗爭者互不相信就係佢地的任務

但好笑的係,同一樣野佢地自己做就係有用
佢地叫人課金,賣淘寶戰鬥碗就唔係人血呃錢
佢地選議會派口罩就唔係endorse政權
當你屌9返佢地,佢地就會話你唔民主標籤佢地
但事實上一開始創造敵對標籤貼上他人身上再不斷醜化 呢種不良黑白二元風氣就係佢地帶起,
亦係佢地最中意做的野
由雨革開始的「左膠」到「黃絲」都係
連人地質疑班友可否比多d實質建議時
都可以標籤你笑9你為「錦鋰」,spin走個focus

當同路人有on9野/不足之處發生
理性意見批評其實冇問題
但係呢班人就會好似鯊魚見到血咁偵探上身
佢地對同路人的質疑,仲mean過政府批grant loan
理由批評叫鞭策,目的係想改進件事
惡意批評叫批鬥,目的係想鬥死你令大家一齊懷疑你
佢地成日將自己的惡意批評講到係鞭策咁
人地話返佢地,佢地就會話你唔肯聽意見唔民主

佢地仲危險過班藍絲
因為佢地言行真係會無形地影響成個風氣
經濟圈連儂牆遊行示威勇武議會海外線寫信全部冇用
令你覺得做咩都冇用,有人號召都唔再參與

甚至開始笑9同路人的行為
就結果論黎講, 根本就係政權最想見到的效果
一句講晒,佢地絕對唔係同路人

最後,香港開始進入後反送中時代
路始終要行,大家共勉之

果班人花名係未叫「笑鳩人」
Push
d撚樣要人做聖人架
100%純黃先得
掂到少少支那野就會撩大黎講
不過呢d正正就係班五毛既手段
佢地目標唔係嘈贏你,而係用資訊去overload你個人
等其他人對成件事心灰意冷
你留心下就會發覺d post一輪輪
今個星期到大J,下星期龍門,再下星期又第二間
有d後生仔好易比佢地影響架
特別係反叛期青春期果d
果種眾人皆醉我獨醒的思維好中果個發展階段的青年人
菠菜9日程表

星期日係大J
星期二係龍門
星期三係張俊傑
星期四係時事台
星期五係黃世澤
星期六係攬炒巴
星期日上晝係連登隨機一位會員
星期一係公務員
再下一個星期二係大紀元
每個月11號12號13號係泛民
永遠都唔會有林鄭同埋熱血公民

你見到呢個日程表你覺得佢哋做緊啲乜嘢呢
除左某少部份係真心
絕大部份都係扮出黎
五毛扮兩邊嘈交炸到個post一堆字
正常人唔想睇已經完成目標
好似d小粉紅
數漏左侵粉同XX黃店難食
中肯
好記得好多人果時跟日程表去遊行
獲獲都幾十萬人
就有人出黎吹風話
搞日程表的人係想做大台
跟表出去的人都係送頭
到之後流水式勇武抗爭
就有人話咁樣係有勇冇謀兼送頭
冇群眾保護好易比人拉
公我贏 字你輸
總之點做都比人話都冇用
我見過有 連登 account 用同一個帳號用晒兩種立場係唔同 poat 留言, 一方面支持, 另一方面就質疑同要人比證據又盛。好似精神分裂咁,被人起底拆穿就話個帳號借左比朋友用

好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞