[英國巴絲入]英國返香港遙遙無期

1001 回覆
17 Like 196 Dislike
機票唔駛咁貴,買muti-leg cities ticket先五六千左右

去泰國果程PCR唔煩,係要申請入境姐,但返黎果程就好煩,留意返要拎埋張report間lab/Clinic份iso cert,唔少人因為依樣野唔俾登機仲有好緊要,唔好拎B仔,而家日日有入境等人落機部住一唔順超就一堆埋黎SS ;

香港酒店最好睇依期口碑揀好少少,揀正西果啲賓館真係夠薑日日俾屎你食仲要食足21日,但睇落好似同價錢唔係好掛勾
坐飛機返黎前離境72hrs內要驗多次,喺度俾埋條checklist你

To HK checklist

1. PCR test report containing:
- name and dob exactly as per passport
- time/ date of test collection & result
- passport number (非必要)

2. ISO certificate of lab

3. Proof of duration of stay in thai
- arrival stamp in passport
- itinerary or boarding pass leaving UK

4. Confirmation of 21 days count from(非必要,但聽過有西人話撞到西佬就要你即場計俾佢好撚煩):
- definitely HK Govt

5. HK hotel reservation confirmation

6. QR code from HK Online Health Declaration form (on phone is fine)

7. HKID
不過我都唔知泰國駛唔駛隔21日酒店
你睇下港共果條list有冇要求泰國返既人要pcr先,同要酒店隔離先,我dubai返唔太清楚thailand既野,睇清楚啲因為佢地寫到好唔清唔楚

如果要pcr既話就必定要iso cert,你booking前問清楚間Clinic/ hospital講要埋張野睇下佢地肯唔肯俾埋,唔肯俾你都要自己搵冇佢絕對會declined你boarding

同埋計21日唔好真係計啱啱好21日,預鬆多一兩日,事關港共寫得唔清唔楚既關係有時啲airline用full day用晚黎計有時跟佢個濕鳩例子計到23日; 如果計到啱啱好有機會認為你日數唔夠要你留多日,而拖多晚你pcr又72hrs外到期,又要再搞過變相再煩多兩日,唔少人奶過依樣野

巴打祝你好運
依層我Dubai返就唔清楚

港共條list冇就慳返煩少好多樣野,依家野同計日數最撚煩
泰國就玩多兩日啦,男人性地嘛

我都好後悔去左Dubai,泰國我明明好多野搞,野食又貴又廢又難食又冇乜特別地方行,除左去時免pcr隔日出report停隔離同識到個女仔外冇樣野係好
經大陸反

係呢到講經大陸返一定俾人屌 但起碼返到先
香港人睇住香港人係英國等死 好有愛
我都唔敢去泰國 一個女仔無人無物
其實講真理論上經大陸係最慳錢慳時間,因為大陸返就唔駛隔唔駛驗

但成日凝住後生少少香港人+依段時間英國返黎喺大陸唔知有乜野手尾,敢試我堅覺得勇
以為你係巴打咁女仔講真就真係少好多野玩既

除左依樣野外,其實我仲想喺果度紋埋個背脊同求返個堅既佛牌,不過果期廢事冇人帶會出事就跟左班西人去Dubai,果期仲係免檢上機
要靚既其實邊度紋都得,不過聽聞果度平好多就真既 但啲靈既神佛紋身得佢先有

btw,我覺得行曬dubai果十幾日都係日日deliveroo,貴到癲雖則出面度度都咁貴
我起碼有同學係祖國可以叫佢地帶下嘢俾我
同埋返到香港唔駛再酒店隔離

連登其實係咪真係個個年入百萬,咁離地
叫人洗幾萬蚊係香港住酒店坐監

秦國真係人生地不熟 我完全唔敢
我一直係英國都八年
讀書到做嘢

近一年半無返過香港因為工作關係
覺得去唔同地方紋幾有意義同紀念價值
Dubai我見大家都話悶,所以不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞