[英國巴絲入]英國返香港遙遙無期

1001 回覆
17 Like 196 Dislike
想問下大家BA如果book機票之後想由econ upgrade做premium係咪照比差價就得?
我會報告不過我8號機 9號6點到
今日CX機Check in完 報告
TLDR: 無人check出境declaration

Check in前CX地勤會叫你填同check
1. 英國出境declaration
2. 香港入境declaration
3. Download港共垃圾居家抗疫app

之後會check你
1. Test result cert
2. Cert of accreditation
3. 隔離酒店booking
Hard/soft copy都得
呢三樣會每份嘢都影相留底 同有份國泰自己嘅declaration form要你簽

Check in同security check就同平時一樣
不過就無人check我離境declaration
(地勤都話只係有機會check)
離境declaration 即係reason of travel?
祝巴打一路順風 隔離順順利利
想問有無人試過用boots個pcr test返香港 掂唔掂
見佢直接去藥房採樣 好似方便啲
想問下Heathrow LAMP個test已經包埋ISO 15189 documents? 洗唔洗額外request?
CX啱啱降落 等陣再詳細報告
已到香港 基本上檢疫情序同網上睇嘅一樣
唯一分別係我係喺機場其中一個衛星登機樓到做而唔係亞博

大致上係咁:
1. Check入境declaration form qr code, 有就直過, 無就叫你行埋一邊填
2. 唔知點解過多次security check i.e. X光機
3. 交declaration form(scan qrcode), 對證件, 之後會俾個牌你, 上面有個barcode, 同埋透明膠袋入住test用嘅樽仔
4. 做test, 都係挖鼻
5. 對declaration form電話號碼, 會打一次俾你
6. Check文件, 會睇哂pre-flight test result, certificate of accreditation, 同埋隔離酒店booking. 無問題就會俾檢疫令你, 記住唔好收埋檢疫令, 之後幾個station都要睇
7. check有無裝居安抗疫app, 有就幫你戴手帶同俾張教學你
8. 分位等result, 會俾個座位number你, 同埋可以攞水 小食 三文治

基本上一路指示都好清楚, 前後一個鐘多d, 不過要行好多路咁解, 我攞電腦隻手就嚟斷
做test咁快有結果
咁幾好 快啲返酒店休息
未有 仲等緊
依家好眼瞓
朝早落機會唔會等到夜晚先有result
拖件行李拖到手軟
好似要搞掂匙所有野攞埋result先有得攞行李
就算係英國做完有結果, 都要係香港機場再做多次?
[英國巴絲入]英國返香港遙遙無期2
https://lih.kg/2522278
Yes 全部到香港都要做
前前後後至少四個鐘 等埋test result先入得境同攞行李
等咗兩個幾鐘終於出result
可以攞住檢疫令去入境同攞行李
呢度都無咩特別 係會有個人派d消毒紙巾俾你消毒行李

之後出到去佢會安排穿梭巴士車你去你間酒店 佢睇返你檢疫令 再安排你坐邊㗎
不過好笑係你上車前佢會有部機噴嘢消毒你行李 咁你之前又派消毒紙巾

由落機到上車依家用咗四個幾鐘
2個幾鐘咁快,上年聽人講話要等十幾個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞