[英國巴絲入]英國返香港遙遙無期

1001 回覆
17 Like 196 Dislike
任何乘客在過去21天曾逗留巴西、愛爾蘭、英國或南非超過兩小時將不獲准入境香港

飛去第度唔得咩 例如墨西哥等等
飛去第二度要等21日先可以返香港
咁至少唔係遙遙無期 當去轉旅行
UK to HK?
取消咗啦
去21日再返香港坐21日
留個tg 傾 仲諗緊
6月頭要翻到香港隔離完
唔知應該等開關定去泰國過冷河
諗住睇埋復活節假點先 都唔放寬就泰國或者杜拜了
本來想同friend去泰國,原來淨係家庭先可以一齊隔離
應該去杜拜/等香港開
即係泰國非家人 要分房?
咁即係冇得降低成本
https://www.locanation.com/quarantine-tips-faq

要同居/有結婚證明/小朋友
咁去Dubai
喺酒店隔離緊 平行時空都安全
酒店邊間就唔講啦 不過間間都好似唔差無大分別
fit to fly 係英國飛之前要整 隔離之後一個禮拜可以自由出入 (不過要轉酒店
返香港唔洗test 有隔離酒店booking 就ok
隔離酒店大概8000hkd
第二間我揀咗間1800hkd 6晚 但係其實我見到有好多更加平嘅選擇 有啲百幾蚊一晚
情侶有同居證明is ok
朋友就唔得
2個人返香港係咪同機就可以一齊隔離?定係有限家人/唔可以一齊?
幾時先有機翻香港
香港到左地乜都唔駛

boarding前就要,airline會有人check文件唔齊唔掂會decline,留幾多日就多得港共份唔清唔楚既指引加埋佢啲垃撚圾既例子搞撚到間間airline什至staff既計法都唔同,有啲計落地後21個24hrs,有啲計喺dubai 21個夜晚,有啲21日啱啱好就得,你預23日最穩陣

去過乜國家我見返到黎都冇問,剩係問我由邊度返黎乜文件都唔駛,不過防疫啲野就搞我成六七個鐘,吊煙癮吊到我仆街

比較特別既係我一落機就俾入境SS問我喺邊黎去黎做乜,要俾passport機票佢睇,仲有玩完佢個檢疫攰到仆街時經海關又截多次,不過今次就海關入境同狗三家一齊黎不過就乜事都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞