圍封社區圍唔住個武肺,政府一次又一次做錯晒

20 回覆
14 Like 3 Dislike
依家漏晒風,個個即日走佬,圍封已經太遲
甚至分分鐘一早已經有人走去第區住

圍封完,有negative證明就走得,一樣可以再惹到變返中招
今日驗咗冇大肚唔代表聽日冇搞大肚

計我話,對啲疑似疫廈,多劏房嗰啲,
直接搵一堆酒店全棟用嚟暫時安置居民仲好過,期間就可以安排驗樓驗單位,
驗完人negative + 樓/單位無問題先批准返去住
如果人冇事,樓有事,就成間單位唔俾住人,但人可以唔隔離,單位就要等維修完成先可以住返人。
有問題單位(劏房),業主一係出錢還原單位,一係就賣返俾政府做還原甚至收購重建

放返居民去渠管有問題大廈繼續住,下次一樣又會爆發
根本問題係政府用開599就應該強迫業主處理返環境問題,
「三無大廈」冇法團就由政府捉班業主一齊協調解決,
再唔係政府收購晒佢做還原改建,甚至拎埋去重建
算吧啦 正苦識聽識做先算啦
識做嘅一早封關啦
廟街多巴基多支那雞第一日先知咩
香港人日日守得咁撚辛苦
政府根本有心玩野

政府唔玩嘢又點推健康碼呢!
咁堅持清零應該係廣東省話要清零先俾香港開番關口,政府班友就諗住中國清到,香港無理由唔得既。但佢哋無諗過中國個陽性標準根本就高過香港/世界標準,仲未計數據操作同兩個地方既通勤人流model唔同。跟住認低威清唔到零,依家就諗住用中國個套試吓得唔得。

我估最後同露宿者問題一樣,A趕去B,B趕去C,C又趕番去A,最後無解決過問題。林鄭同佢既團隊係邏輯思維既基石上有問題,稍為體察民情再做棋盤推演就知會發生既事會一直都阻止唔到,或者佢地棋盤上就好似中國一樣要全部嘢都100%跟住先有效
好想知成條廟街咁多偷渡雞 141點樣強制檢驗
醉翁之意不在酒
根本岸久

封鬼封馬咩 死都要清零,個病毒走唔到架啦,戴罩洗手囉 仲想點
要清零就一定要封關
要封關就即係叫佢地認中國有問題
講到尾都係政治大過一切
封關咪清到
仲要全港戒嚴14日先有用
問個政府
點解捉十二手足就咁多部門去監視
但係就放咁多瘟雞入嚟

執法人員自己都要叫掛
香港就係無辦法好似中國咁管
有冇諗過其實政府就係想捐人不利己
點解澳門當初就封到
唔封關最大原因都係因為俾留港既大陸人方便
掉轉就因為權力凌駕唔到呢班人,咪唔關得,廣東省自己封,簡單黎講就置我地香港於外,由你變疫區,上星期又俾你開返花市,我諗極唔明,唔係班花農都有say,就係班庸官覺得行緊既政策係有用
唔好介意我咁講,咩人就出咩政府。市民本住清零個心態 個政府咪走出清零囉

封關未嘗不可 但都係冇可能清零。。

愛滋病都冇得清零啦 唔通全人類唔造愛咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞